Problemele ridicate de reprezentanții momârlanilor din zonele rurale ale Văii Jiului în atenția reprezentanților Consiliului județean Hunedoara, la audiențele de la mijlocul lunii februarie, au fost analizate din nou miercuri, 27 februarie 2019, la biroul teritorial din Petroșani al Consiliului județean Hunedoara. La invitația administratorului public al județului, Costel Avram, aici au fost invitați reprezentanți ai momârlanilor, precum și reprezentanții Direcției Silvice, ai Jandarmeriei și ai Registrului Auto Român, în vederea identificării problemelor și a măsurilor ce trebuiesc liate pentru rezolvarea problemelor ridicate de cetățenii Văii Jiului.
”Împreună, am ascultat cererile cetățenilor din satele Văii Jiului cu privire la transportul materialului lemnos și la inspecția tehnică a mașinilor agricole. Personal, cred că problemelor semnalate de cetățeni trebuie să le găsim, cu toții, o soluționare legală favorabilă. În ceea ce privește chestiunea ITP-ului pentru mașinile agricole, putem să le transmitem cetățenilor din Valea Jiului că deja, de săptămâna viitoare, primele verificări tehnice vor putea fi făcute în Petroșani. În celelalte probleme ridicate de oameni, căutăm să găsim soluții legale, pentru că interesul nostru comun este să venim în sprijinul cetățenilor. Le mulțumesc reprezentanților instituțiilor care au răspuns astăzi invitației și au fost prezenți la audiențele de la Biroul Teritorial din Valea Jiului al Consiliului județean Hunedoara, așa cum le mulțumesc cetățenilor care au venit cu încredere în audiență”, a declarat, la finalul întâlnirii, Costel Avram.
Oamenii prezenți la această întâlnire au ridicat mai ales problema birocrației generate de emiterea documentelor necesare pentru curățarea terenurilor pe care le dețin și, mai ales, pentru transportul lemnului rezultat la domiciliu. Deși s-au căutat identificarea unor soluții, în condițiile în care rezolvarea acestor chestiuni nu este de competența factorilor locali sau județeni, problemele urmează să fie transmise Consiliului județean, Prefecturii, Parlamentului și Guvernului, singurele instituții în măsură să adopte un pachet legislativ care să răspundă la cerințele cetățenilor. ”Nu ține de noi aspectul de legiferare, însă o să avem niște discuții inclusiv cu cei de la Direcția Silvică și o să înaintăm și noi niște propuneri către Consiliul Județean cu ce considerăm noi că ar fi util de modificat în această legislație, având în vedere că, într-adevăr, sunt niște aspecte care sunt, să zicem, interpretabile în ceea ce privește modul în care s-a decis la momentul modificării acestei legi, privind protecția matrialului lemnos, circulația, transportul. Într-adevăr, restrițiile sunt foarte mari și poate nu întotdeauna ar trebui să fie pentru cetățeanul de rând aceleași norme ca pentru agenții economici care exploatează masă lemnoasă. Dar, noi aplicăm legea. Noi putem să sesizăm doar aceste aspecte”, a declarat lt.col. Viorel Timofteiu, șef Serviciu Ordine Publică în cadrul IJJ Hunedoara.
În aceeași notă s-au situat și explicațiile oferite de Ioan Sorin Oană, responsabilul activității de pază de la nivelul Direcției Silvice Hunedoara, care este de părere că trebuie schimbat cadrul legislativ, pentru a remedia neajunsurile semnalate de cetățeni.
Administratorul public al județului Huneodara, Costel Avram a promis că la sediul CJ Huneodara va avea loc, săptămâna viitoare, o nouă întâlnire cu factorii de răspundere, astfel încât să fie găsită o soluție legală pentru a-i ajuta pe acești oameni, ale căror probleme sunt, și în opinia sa, bine întemeiate.