Din anul 2011, activitatea medicală și de ambulatoriu de la Petrila se desfășoară în cadrul unei secții constituite ca o extensie a Spitalului de Urgență din Petroșani. La vremea respectivă, pentru a nu risca închiderea definitivă a unității spitalicești din Petrila, autoritățile locale din Petroșani și Petrila, împreună cu conducerea Spitalului de Urgență din Petroșani au convenit să-și unească eforturile în această direcție. Asta cu atât mai mult cu cât Primăria Petrila finalizase aici o investiție cu bani europeni în modernizarea ambulatoriului și, în condițiile în care acesta nu ar fi devenit funcțional, banii europeni ar fi trebuit returnați.
Activitatea de la Ambulatoriul din Petrila a început, în 2011 cu două cabinete medicale, dar între timp, numărul lor a crescut la 7. ”Am început activitatea de la Ambulatoriul Petrila cu două cabinete, respectiv cele de Interne și Psihiatrie, iar, la ora actuală, la solicitarea celor de la Petrila, sunt circa 7 cabinete, inclusiv Neurologie, Pediatrie, Ginecologie, Chirurgie, Interne și Psihiatrie”, spune dr. Alin Vasilescu, directorul Spitalului de Urgență Petroșani.
Pentru funcționarea acestor activități medicale, Consiliul local Petroșani și Spitalul de Urgență și-au asumat și cheltuielile aferente activității medicale și ale salarizării personalului, chiar dacă acestea care generau pierderi, valoarea acestora fiind considerată minoră comparativ cu importanța socială a funcționării acestei extensii medicale a SUP. Între timp, mai ales după majorările semnificative ale salariilo din sănătate, după cum atrage atenția managerul Spitalului de Urgență Petroșani, extensia de la Petrila a ajuns să producă pierderi de peste 500.000 de lei anual. ”Situația a ajus să presupună cheltuieli care nu mai sunt acoperite de veniturile pe care le putea aduce această componentă a Spitalului de Urgență Petroșani. În general, în sistemul sanitar românesc partea de ambulatoriu este mai prost finanțată și nu este o componentă profitabilă. La Petroșani, patea de ambulatoriu se susține ca și activitate în primul rând pentru că este atașată oarecum secțiilor care sunt în spital și atunci salariile se împart între secții și ambulatoriu. În plus adresabilitatea acestuia este net superioară la Petroșani față de cabinetele de la Petrila. În cifre, dacă la Ambulatoriul din Petrila pierderile se cifrau undeva la 10.000 de lei (în 2015) sau doar 1.100 de lei (în 2016), din 2017 de când s-a deschis partea nouă a ambulatoriului cu un număr mai mare de cabinete concomitent și cu creșterea salariilor în sistemul de sănătate, pierderile noastre au crescut. Astfel, în 2017 acestea au fost undeva la 130.000 de lei, iar în 2018 pierderile au ajuns la 120.000 – 130.000 de lei pe un singur trimestru. În condițiile acestea, ne apropiem de 500.000 de lei cu minus doar pentru partea de ambulatoriu de la Petrila”, a arătat dr. Alin Vasilescu, în fața Consiliului local al municipiului Petroșani.
Directorul Spitalului de Urgență apreciază că este de competența Consiliului local și a Primăriei din Petroșani să decidă acum dacă asumă aceste cheltuieli pentru funcționarea extensiei SUP de la Petrila.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că petrilenii merită să aibă în continuare servicii medicale în spital și ambulatoriu, dar în același timp apreciază că autoritățile locale din Petrila au, la rândul lor, datoria de a sprjini funcționarea Spitalului și Ambulatoriului. ”Voi avea o discuție și cu domnul primar de la Petrila, probabil și cu Consiliul Județean, pentru că în mod cert, nu vrem să închidem ambulatoriul de la Petrila, dar vrem să găsim o soluție astfel încât aceste cheltuieli să fie cumva suportate în comun, pentru că doar Spitalul din Petroșani nu va putea să acopere pierderile”, a precizat, în fața consilierilor locali, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
Cert este că, după discuțiile cu Primăria Petrila și Consiliul județean Huneodara, problema va fi din nou analizată în plenul Consiliului local Petroșani, pentru a se stabili o decizie privind mdul în care poate continua funcționarea Ambulatoriului și a Spitalului din Petrila, care sunt necesare cu atât mai mult cu cât autoritățile din Petrila au obținut, anul acesta, noi fonduri europene pentru modernizarea extensiei din Petrila a Spitalului de Urgență Petroșani.