Valea Jiului: oameni, roboți și speranțe

Liceenii din echipa de robotică de la Petrila, concentrați pe construcția robotului în care și-au pus mari speranțe. FOTO: Recorde

Șansa de a participa la un concurs de robotică le oferă liceenilor dintr-un mic orășel minier speranța că se vor dezvolta prin tehnologie și că vor schimba soarta zonei defavorizate în care trăiesc.


Există Silicon Valley și apoi există Valea Jiului. Între ele, peste 10.000 de kilometri, un ocean, două continente și prăpastia care se cască între nivelul de dezvoltare tehnologică din California și industria prăbușită din județul Hunedoara.

Se poate spune astfel că Silicon Valley și Valea Jiului nu au nimic în comun. Poate doar convingerea unui grup de opt elevi de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila că și la ei acasă se pot dezvolta tehnologii de ultimă oră, ca la americani. Prin ele, cred tinerii, fosta zonă minieră poate fi salvată de la dispariție.

Cu aceste gânduri în cap, copiii minerilor din Petrila muncesc, zi și noapte, la un robot. Strâng șuruburile, calibrează rotițele, programează operațiunile pe care mașinăria trebuie să le facă. Munca asta le ocupă tot timpul rămas după școală. Se întâlnesc într-o sală a unei grădinițe aproape părăsite din localitate și muncesc, uneori și nopțile, în loc să meargă la un suc sau să facă ce fac tinerii din Petrila când au timp liber.

„Oricum, aici nu ai mare lucru de făcut. E doar un club de manele, dar nu v-aș recomanda… Aș vrea ca aici, în Valea Jiului, să fie un fel de Silicon Valley, să vină firme de IT și să salvăm prin tehnologie zona asta care e aproape moartă”, visează Adrian Negoiță, liderul echipei petrilene.

Sursa recorder.ro