Dezvoltarea turismului și valorificarea și pe timp de vară a cadrului natural de care beneficiază regiunea montană a Văii Jiului, dar și interesul tot mai mare al oamenilor pentru cicloturism și mountain-bike ar putea fi ingrediente de succes pentru dezvoltarea comunităților din Valea Jiului, dar și pentru creșterea calității vieții în această zonă a țării.
Prezent la o sesiune de informare asupra modului în care Valea Jiului ar putea avea cel mai mare traseu de cicloturism din România, cu trasee de peste 500 de kilometri, prin Munții Retezat, Vâlcan, Șureanu și Parâng, președintele Federației Române de Mountain Bike, Cătălin Ganea, un promotor al dezvoltării cicloturismului în țara noastră, apreciază că acest deziderat poate deveni realitate în foarte scurt timp, dacă autoritățile locale și mediul de afaceri din zona de turism își dau mâna pentru materializarea unui astfel de proiect. Argumentele sunt cu atât mai categorice cu cât, deja în stațiunea turistică Straja s-au făcut câțiva pași semnificativi în această direcție, grație voluntarilor de la Cluburile Impact ale Fundației Noi Orizonturi care, sub coordonarea inimosului lor coordonator, Dana Bates dar și a susținerii de care se bucură din partea autorităților locale și a investitorilor de aici, au amenajat deja 4 trasee pentru mountain bike și au reușit să transforme stațiunea într-o destinație preferată de iubitorii ciclismului montan. ”Aveți aici, în Valea Jiului, tot ceea ce este necesar pentru a face un traseu de cicloturism de anvergură și de atracție. Există cadrul natural de excepție ce înconjoară Valea Jiului, există în Straja, Pasul Vîlcan și Parâng transport pe cablu, există deja o serie de circuite pentru mountain bike, mai ales pentru ceea ce înseamnă secțiunea de cocoborâre, amenajate și există peste tot drumuri forestiere pe care, cu investiții minime, pot fi amenajate trasee de cicloturism”, a spus Cătălin Ganea.
Întâlnirea, intermediată de pasionatul investitor în turism Emil Părău, s-a bucurat de interes nu doar din partea promotorilor cicloturismului din Valea Jiului, ci și de prezența primarilor localităților din Valea Jiului, a administratorului public al județului Hunedoara – Costel Avram și a unor investitori preocupați de dezvoltarea unitară a turismului local, precum Cristian Tamaș, Constantin Dicu sau Emil Părău.
Cu toții sunt deciși să sprijine proiectul de dezvoltare a traseelor de cicloturism nu doar în zona turistică a fiecărei localități din Valea Jiului, ci inclusiv prin realizarea unui traseu montan care să unească întregul lanț muntos din jurul acestei regiuni. Acest traseu ar putea fi amenajat chiar în cursul acestui an, dacă avem în vedere că reprezentanții autorităților locale și județene și-au asumat, în comun, finanțarea unei astfel de investiții.
În opinia lui Emil Părău, realizarea acestui proiect ar însemna ca măcar 70 % din turistii care vin aici iarna la schi, să revină și vara, pentru biciclism. ”Suntem avantajați de faptul că 70% din trasee le avem și doar trebuie să le legăm. Din calculele noastre, o să avem cam 600 de km de trasee de biciclete, de la Petrila, până la Câmpu lui Neag. În plus, în fiecare statiune, Parâng, Straja și Pasul Vâlcan, vor fi si trasee de coborâre. Vom încerca să facem unul din cele mai interesante trasee de acest fel, din Vârful Straja, până jos pentru că vrem să folosim și instalatiile de transport pe cablu”, a spus Emil Părău.
Și la Vulcan, după cum a declarat primarul Gheorghe Ile, deja pe lângă competițiile de gen organizate în fiecare an în Pasul Vîlcan, autoritățile au demarat și lucrările de amenajare a pistelor de coborâre, apreciate de sportivi, lucrările fiind realizate în colaborare cu fundația Noi Orizonturi din Lupeni. ”Este deja cunoscut faptul că la nivel de administrație publică locală, facem eforturi pentru susținerea minunatei noastre zone turistice din Pasul Vîlcan și prin dezvoltarea activității de mountain-bike, care se bucură de un număr foarte mare de iubitori practicanți, amatori sau profesioniști. Această fundație promovează la nivelul întregii Văi a Jiului, un proiect amplu de dezvoltare a turismului activ, prin Mountain-Bike. În ceea ce mă privește, răspund afirmativ la această necesitate din proiectul nostru de dezvoltare turistică locală și voi angrena împreună cu colegii mei – ca și anul trecut -resursele necesare pentru extinderea traseelor de mountain-bike din zona Pasul Vîlcan”, a declarat Gheorghe Ile.
Și pentru primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, acest proiect este unul de interes major care, în opinia sa, poate contribui esențial la dezvoltarea tuismului de vară în Parâng și în toată regiunea Văii Jiului. ”Trebuie să vedem ce înseamnă costurile pentru realizarea acestui proiect, să prindem banii necesari în bugetul pentru acest an și să facem demersurile pentru ca el să fie realizat în cel mai scurt timp”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Reprezentantul Consiliului județean Hunedoara, Costel Avram apreciază, la rândul său, că Valea Jiului poate deveni un reper pe harta cicloturismului românesc, iar ideea acestui ambițios proiect al tinerilor de la Fundația Noi Orizonturi ne aduce cu un pas mai aproape de această realitate. ”Cu un efort minim, pe care astăzi l-au asumat și primarii din toată Valea Jiului și căruia îi subscrie, categoric, și Consiliul județean Hunedoara, încă din acest an vom trece la realizarea cel puțin a câte două trasee de cicloturism montan în fiecare dintre localitățile Văii Jiului. Aceste investiții vor face ca Valea Jiului să aibă cel mai mare traseu de cicloturism din România, iar acest lucru nu poate să însemne decât un important pas înainte pentru tot ceea ce înseamnă turismul de vară din stațiunile Văii Jiului. Astăzi am făcut un prim pas care, în scurt timp, ne va arăta că atunci când gândim și acționăm împreună, putem face ca orice proiect să devină, grabnic, realitate”, a declarat Costel Avram.
Puncte de vedere similare, și promisiunea susținerii financiare și logistice a acestui proiect, au exprimat și primarii Dănuț Buhăescu (primarul orașului Uricani) sau Vasile Jurca (primarul orașului Petrila) dar și Daniel Răducanu (primarul comunei Baru).
Viziunea ideală a acestui proiect realizabilă în următorii 4 – 5 ani și doar cu implicarea constantă a tuturor primăriilor din Vale și a Consiliului Județean, va duce traseele de mountain-bike în perimetrul Văii Jiului, la aproximativ 500 km, cu extensii către toate punctele turistice de interes din regiune.
Detalii suplimentare despre acest proiect, dar și despre traseele cicloturistice existente deja în Valea Jiului, puteți afla accesând situl special conceput de către Fundația Noi Orizonturi, urmând linkul: www.jiuwalley-adventures.ro