Stațiunea turistică Straja se pregătește pentru închiderea încă unui sezon de iarnă marcat de succes. Cele câteva zeci de mii de turiști care au ales această destinație pentru vacanțele la munte, pentru practicarea sporturilor de iarnă sau pur și simplu pentru distracția la munte, au generat și o creștere a eficienței economice a acestei stațiuni, devenită deja un motor al economiei locale.
Toate acestea se datorează, în opinia primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, investițiilor care au fost realizate în această stațiune, atât pentru modernizarea domeniului schiabil (care depășește acum 27 de kilometri de pârtie, de toate categoriile de dificultate), dar mai ales a infrastructurii
turistice care-l deservește. Important de precizat este și faptul că investițiile derulate în Straja de către autoritățile administrației publice locale au fost completate în mod eficient de investițiile realizate de investitorii în turism din această stațiune. ”S-a demonstrat că investițiile pe care Primăria Lupeni le-a făcut în Straja, dar și investițiile pe care administratorii de pârtii, cabane și pensiuni le-au făcut, au fost urmate de creșterea constantă a interesului turiștilor față de stațiunea Straja și, implicit de creșterea ofertei de locuri de muncă, precum și o importantă creștere a încasărilor la bugetul local al municipiului Lupeni”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Acesta apreciază că, odată cu manifestarea din ce în ce mai mare a interesului turiștilor români și chiar a celor din străinătate, care au început să-și facă și ei simțită prezența în Straja, datorită bunei promovări a stațiunii, în special la târgurile de turism din țară și din străinătate, trebuie intensificate și investițiile care să ducă la o creștere constantă a calității infrastructurii și serviciilor oferite în această stațiune. ”Am făcut pași importanți înainte în ceea ce privește infrastructura de la Straja. Pârtiile deservite de tunuri de zăpadă și instalațiile de transport pe cablu sunt principalul nostru atuu, dar investițiile în acest domeniu au fost completate în mod eficient de realizarea infrastructurii de transport rutier – unde și pentru acest an avem promisiunea Consiliului județean Hunedoara că se va investi în modernizarea drumului de acces -, de investițiile în configurarea rețelei de canalizare, de cele în modernizarea spațiilor de cazare, de cele în organizarea unor competiții și evenimente sau de cele pentru promovarea acestei destinații la târgurile de turism din țară și de peste hotare, în mass-media și social media, toate acestea fiind parte din rețeta succesului pe care l-am înregistrat și în acest sezon, la Straja”, explică primarul Lucian Resmeriță.
În același timp, acesta recunoaște că mai sunt și probleme pentru care trebuie găsite, cât mai repede posibil, soluții. Un exemplu îl constituie problema parcărilor unde, chiar dacă în ceea ce privește numărul locurilor de parcare
s-au rezolvat deficiențele din anii precedenți, finalul sezonului de iarnă cu problemele apărute odată cu topirea zăpezii sunt semnalul de alarmă care arată că trebuie găsite soluții pentru modernizarea acestora. ”Nu stăm cu mâinile în sân nici în această chestiune – afimă primarul municipiului Lupeni. Lucrăm la elaborarea unui proiect prin care ne propunem să realizăm o parcare mare de circa 800 de locuri în zona stației de îmbarcare de la telegondolă și alte 400-500 de locuri de parcare sus, în munte, la intrarea în satul de vacanță, ambele în clădiri supraetajate. Rămâne de văzut încă unde vom putea depune spre finanțare acest proiect.”
În opinia primarului Lucian Resmeriță, anul 2019 va aduce noi investiții pe care atât administrația locală, cât și ministerul de resort le va finanța la Straja. În acest scop, zilele trecute, primarul municipiului Lupeni a participat la București, la sediul Ministerului Turismului, la o sesiune de informare în cadrul căreia ministrul Turismului, Bogdan Trif a prezentat proiectele de investiții pentru dezvoltarea turismului, la nivel național, pe care Ministerul Turismului le va finanța și în acest an. ”După cum se știe, Guvernul a aprobat la începutul acestui an o Ordonanță de Urgență prin care proiectele de dezvoltare turistică derulate în România, vor fi finanțate în cadrul unui program multianual. Noi am primit și anul trecut fonduri de la Ministerul Turismului pentru continuarea implementării proiectului nostru privind dezvoltarea domeniului schiabil de la Straja. L-am informat pe domnul ministru Bogdan Trif Straja despre ce am reușit să facem cu banii alocați și eu sunt convins că vom avea și în acest an, alocări bugetare de la Ministerul Turismului pentru continuarea proiectului din Straja”, spune primarul Lucian Resmeriță.
De altfel, autoritățile locale de la Lupeni au depus, în acest scop, documentațiile necesare, solicitate de Ministerul Turismului, încă de la finele
anului trecut, Straja fiind cuprinsă în proiectele pentru care acest minister va acorda sprijin financiar în vederea implementării.
”Nu se poate face totul peste noapte. Dar, în același timp, este evident pentru toată lumea că, grație investițiilor publice – atât de la nivel guvernamental, regional sau local – completate de investițiile private, Straja a făcut un salt înainte semnificativ și vizibil în ceea ce privește turismul. Iar noi ne dorim ca acest trend să fie păstrat în linie ascendentă, pentru că Straja are potențial și trebuie să devină o stațiune turistică de iarnă și de vară și, cum am mai spus-o, trebuie să devină principalul nostru motor de dezvoltare economică și socială a întregii zone”, a mai arătat primarul Lucian Resmeriță.