Câți bani europeni au ajuns în România
România se află în media Uniunii Europene privind rata de absorbție a fondurilor europene, care este de aproximativ 28%, față de 29% cât este media UE.
Astfel, au fost lansate apeluri de proiecte în valoare de 22 miliarde euro din totalul de 28 de miliarde de euro, cât reprezintă numai politica de coeziune în această perioadă de programare financiară, şi au fost încheiate contracte în valoare de 11,2 miliarde de euro
Așadar, 8,56 miliarde de euro sunt banii europeni intraţi în România prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă încă 6,3 miliarde de euro, plati directe către fermieri. Alte 25,3 miliarde de euro reprezintă valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând aproximativ 90% din alocarea totală a României. 38,7 miliarde de euro reprezintă valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 20,5 miliarde de euro reprezintă valoarea totală a contractelor de finanțare semnate.
2,3 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură
În urmă cu două săptămâni, 4 proiecte majore de infrastructură, în valoare totală de 2,3 miliarde euro, pregătite de Autoritatea de Management pentru POIM Infrastructura Mare, din Ministerul Fondurilor Europene, au primit aprobarea Comisiei Europene.
Valoarea proiectelor aprobate de CE reprezintă peste 20,7 la sută din alocarea totală a POIM.
Proiectele aprobate sunt:
1. Reţeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti.
Valoare – 1,2 miliarde euro.
2. Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera.
Valoare – 100 milioane euro.
3. Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere – Faza a II-a.
Valoare – 709 milioane euro.
4. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş. Valoare – 160 milioane euro.
Țara noastră va miză, în următoarea perioadă de programare, pe investiții în noi modele de business, pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pe sprijinirea eficienței energetice a acestora. Dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, combaterea șomajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activă vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare.
Este încă o dovadă a modului în care guvernarea PSD este capabilă să atragă bani europeni și să pună pe masa Comisiei Europene proiecte valoroase și de calitate pentru România.
Deputat Laurențiu Nistor,
Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara