După incontestabilul succes din ediția de debut a evenimentului cultural ”Ziua Minelor Deschise”, gădzuit anul trecut, de Ziua Muncii, chiar pe amplsamentul fostei exploatări miniere de la Petrila, în organizarea Asociației ”Planeta Petrila”, era evident că proiectul se cerea reeditat.
Lucru care se va și întâmpla, anul acesta, evident, tot pe data de 1 Mai. O zi în care nu doar petrilenii de domiciliu, ci mai ales petrilenii în cuget și-n simțiri de pretutindeni, sunt invitați la ”Ziua Minelor Deschise”. Evenimentul revine pentru ediția a doua, deschizând în același timp seria evenimentelor organizate în 2019 pentru regenerarea Minei Petrila prin inițiative culturale. ”Sărbătorim un nou an de acțiuni informale la Exploatarea Culturală Petrila, greu încercată de vreme și vremuri. Dacă în 2018 chemam toți oamenii muncii să ia în primire mina, anul acesta vă invităm să umplem din nou spațiile cărora noi, toți, le dăm viață de la închiderea activității miniere”, arată organizatorii, în comunicatul de prezentate al evenimentului.
”Ziua Minelor Deschise” va avea loc pe 1 Mai 2019 și se va desfășura între orele 12 și 24. Proiectul va conține tururi ghidate la mină, un workshop artistic, inaugurarea Arhivei media, lansarea publicației Shrinking Cities, un performance muzical-artistic, un workshop de dans/swing, un concert de jazz și un afterfest.
Se vor putea vizita pe toată durata evenimentului (în cadrul tururilor ghidate sau independent): Muzeul Salvatorului Minier, Mina școală, Școala de Calificare și expozițiile Shrinking Cities in Romania, Carantina, Romanul colectiv, Genius Loci și Menhir.
Pentru că acest proiect consemnează și un moment de bilanț al Asociației ”Planeta Petrila”, în preambulul activităților cultural-artistice, membri acestei organizații se vor reuni la muncă, în Adunarea Generală a Asociației, care este programată pentru ora 10:00 a zilei de 1 Mai 2019. În cadrul acestei întruniri se vor oficializa adeziunile noilor membri, se vor prezenta acțiunile de până în prezent și bineînțeles planurile pentru 2019-2020.
Parteneri instituționali ai proiectului ”Ziua Minelor Deschise” sunt și în acest an: Ordinul Arhitecților din România, Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Asociația Culturală Condiția Română, Asociația Ephemair, Asociația Ideilagram, Asociația Smart Med, artouching, Agence Universitaire de la Francophonie, bureau Europe Centrale et Orientale și CEREFREA, axe de recherche „Processus de patrimonialisation, usages et mises en musée du passé”.
Cu asemenea recomandări, vă invităm și noi, încă de pe acum, să vă rezervați plăcerea de a petrece o zi specială, cu oameni speciali, într-un cadru special, contribuind astfel la redeschiderea, prin cultură, a Minei Petrila, una din comorile perene ale Văii Jiului.