Se caută soluții pentru rețeaua de apă potabilă și canalizare din stațiunea Parâng
Încurajați de investițiile privind modernizarea infrastructurii de acces rutier din stațiunea turistică Parâng, autoritățile și investitorii caută acum soluții pentru a realiza și o necesară infrastructură de utilități de primă necesitate, care să asigure racordarea tuturor spațiilor de cazare la rețeaua de apă potabilă și canalizare din Valea Jiului.
Măsura vine după ce Consiliul județean Hunedoara a finanțat o serie de investiții similare pentru stațiunile Straja și Pasul Vîlcan.
La Petroșani, în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul Comisiei pentru Parâng constituită la nivelul Consiliului local Petroșani, forul legislativ local a adoptat chiar și o hotărâre prin care s-a decis realizarea unor studii de fezabilitate privind realizarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă şi a celei de canalizare, preluare şi transport a apelor uzate menajere în Staţiunea turistică Parâng-Petroşani.
Deocamdată, decizia adoptată de Consiliul local Petroșani este doar una de principiu, având în vedere că nu au fost alocate și fondurile necesare pentru efectuarea unui astfel de studiu. Fonduri care nu sunt deloc mici, după cum a precizat și fostul director general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. Acesta a avut, săptămâna trecută, un prim dialog pe marginea acestui subiect, cu primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, împreună cu care a analizat posibilitatea implicării Consiliului județean Hunedoara în derularea acestui proiect.
”La nivelul Consiliului Local Petroșani s-a dat acea hotărâre prin care se dorește să se facă un studiu de fezabilitate privind construcția rețelei de apă și canalizare în Parâng. Dar nu s-a stabilit și cine trebuie să facă acest studiu și nici câți bani costă. Am discutat și eu aceast problemă, atât cu primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, cât și cu conducerea operatorului de apă Apa Serv Valea Jiului. Eu cred că, așa cum am procedat în Straja cu canalizarea și cum am luat decizia să procedăm la Pasul Vîlcan, cu apa potabilă, trebuie să rezolvăm problema alimentării cu apă potabilă și canalizare și pentru stațiunea Parâng și Consiliul județean e de acord să se implice într-un astfel de proiect”, a declarat Costel Avram.
Administratorul public al județului Hunedoara explică însă că realizarea acestor investiții în Parâng, implică resurse financiare mult mai mari față de cele care au fost investite la Straja. Asta deoarece atât distanța magistralelor de aducțiune a apei și a magistralei de canalizare este mult mai mare, cât mai ales pentru că apa potabilă nu poate fi asigurată din captarea unor izvoare de munte, neexistând un debit suficient pentru a satisface cererea de apă din această stațiune. ”Există un Studiu de Fezabilitate care a fost realizat când s-a construit cabana ANEFS. Dar, pentru că Parângul s-a dezvoltat, apa nu mai este suficientă doar din captarea izvoarelor de munte și atunci trebuie pompată de jos. Evident, este mult mai costisitor să duci și apă și canalizare sus, în Parâng. Vom analiza însă ce e de făcut și vom găsi o soluție și aici pentru că și Parângul trebuie să se dezvolte și să beneficieze de aceste servicii necesare pentru un turism de calitate”, a mai spus Costel Avram.