Se caută soluții pentru închiderea gropilor de deșeuri de la Uricani și Vulcan

Potrivit unei decizii a Uniunii Europene, Consiliului județean Hunedoara împreună cu autoritățile publice locale le revine sarcina de a închide, până la finele anului 2020, fostele gropi de gunoi care au existat în județul nostru, inaintea punerii în funcțiune a noului Sistem Integrat al Deșeurilor (SMID). Două astfel de depozite se află și pe raza Văii Jiului, la Vulcan și la Uricani.

În acest context, astăzi, la sediul Primăriei orașului Uricani, reprezentanții administrației publice locale și cei ai Consiliului județean Hunedoara au discutat pe marginea măsurilor care trebuiesc luate pentru încadrarea în cerințele de mediu impuse de Uniunea Europeană. ”Am analizat împreună cu primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, sub ce formă trebuie să acționăm împreună pentru a realiza închiderea și ecologizarea fostei gropi de gunoi din această localitate. Căutăm și vom găsi cele mai bune soluții pentru ca, în îndeplinirea acestei obligații ce ne revine, să accesăm banii care sunt disponbili pentru acest tip de proiecte, prin Administrația Fondului de Mediu sau chiar prin POIM”, a declarat Costel Avram, adminstratorul public al județului Hunedoara. 

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că investițiile care trebuiesc realizate în acest scop sunt în sarcina Consiliului județean Hunedoara, dar  afirmă totodată că autoritățile locale de la Uricani își vor da întregul concurs pentru ca acest subiect de mediu, atât de sensibil, să fie închis. ”Tot ceea ce, din punct de vedere legal, depinde de noi, suntem gata să facem. Dar singurii care pot face această investiție legată de ecologizarea, închiderea și monitorizarea fostei gropi de gunoi de la Uricani, sunt cei de la Consilul județean. Pentru că pe amplasamentul fostei gropi de gunoi există și anumite probleme legate de propritate, noi am invitat proprietarul la discuții și am găsit înelegerea necesară pentru a rezolva această problemă astfel încât să poată fi realizate, absolut legal, investițiile care se impun”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Reprezentanții celor două instituții publice au fost astăzi și pe teren, pentru a vedea care este concret situația și au concluzionat că există nu doar deschidere din partea celor două instituții pentru a rezolva această problemă, ci din fericire, există și fonduri care pot fi accesate în această direcție.

”Cert este că, până la termenul limită pe care-l avem la dispoziție, vom face tot ceea ce trebuie făcut pentru ca la atât la Uricani, cât și la Vulcan să nu mai existe această problemă a fostelor gropi de deșeuri și-i mulțumesc atât domnului primar Buhăescu, cât și domnului primar Ile pentru implicarea lor în soluționarea acestei probleme”, a mai spus Costel Avram, adminstratorul public al județului Hunedoara.

În anul 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însă eventuale sancțiuni financiare nu sunt aplicate în această fază a procedurii de infringement. Dacă situația de la Uricani nu va fi remediată, Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție. La a doua trimitere a aceluiași caz la Curtea de Justiție, Comisia Europeană poate propune instanței să impună și sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/ sau a unei plăți zilnice.