MApN începe marea campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Peste 3.500 de posturi vor putea fi accesate numai în acest an
În perioada imediat următoare, Ministerul Apărării Naţionale începe marea campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Este vorba de peste 3.500 de posturi care vor putea fi accesate numai în acest an.
Pentru că până acum aceste campanii nu au prea avut succes, surse militare au declarat că speră să fie aprobată o modificare legislativă făcută de mai mult timp în urmă care face mai atractive condiţiile de angajare în aceste funcţii declarate vacante de MApN. Această modificare este acum în procesul de avizare.
Concret, responsabilii de la Apărare au observat că, anii trecuţi, oamenii nu s-au prea grăbit să ocupe funcţiile de rezervişti voluntari din cauza unor condiţii impuse de legislaţie, care s-au dovedit a fi total neatractive. În primul rând s-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remuneraţia fiind în cuantum de 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul activ.
O treime din leafa militarului aflat în serviciul activ
Conform documentului, cei care aplică pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remuneraţie de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent. Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei.
Program mai relaxat
În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior. Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede o serie de modificări care vor face mai atractivă oferta de angajare ca rezervist voluntar.
Astfel, se renunţă la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi se elimină prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidenţă militară.
Sursa: adevarul.ro