De Sfintele Paști Momârlanii Pornesc Nedeile
Imediat după noaptea Sfintelor Paşti, momârlanii din Valea Jiului pornesc nedeile sau petrecerile câmpeneşti, cum mai sunt ele cunoscute.
Aceștia se adună în jurul bisericilor și pregătesc bucate alese tradiționale, cel mai poftit fiind păsatul din porumb cu brânză de oaie fiert la ceaun. Nedeile se ţin lanţ, în fiecare zi din Sfintele Paști şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea.
Nedeile sunt organizate, din moşi-strămoşi şi sunt programate în aşa fel încât, pe cât posibil, să nu coincidă cu o alta, a altei aşezări de momârlani. Chiar în prima zi de Paşti, în fostele sate ale momârlanilor din Petrila pornesc petrecerile câmpenești. La Jieț are loc prima nedeie, după care se derulează cele de la Taia, Andronești sau Popi, ultima fiind la Cimpa, de obicei în Duminica Tomii.
Punctul culminant al nedeilor este așa-numitul ”praznic”, o masă îmbelșugată (cu tocană de oaie, mâncare de varză și deliciosul păsat, toate pregătite la ceaun), de care însă nimeni nu se apropie până nu este binecuvântat de părintele satului după slujba de Paște de la biserică. Peste tot, în toată Valea Jiului, sute de localnici întind mese bogate, încărcate cu bucate tradiţionale, de pe care nu lipsesc ouăle roşii ori păsatul momârlănesc.