Sfaturi Eurodeit pentru un grătar… sănătos !
Odată cu sărbătorirea zilei de 1 mai se deschide în mod oficial și sezonul grătarelor și cine nu adoră mirosul îmbietor de grătar, gustul de fum şi de arsură atât de plăcute papilelor?
Şi pentru că suntem la început de sezon al ieşitului la iarbă verde iar grătarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie să luăm aminte câteva strategii utile pentru ca preparatele ce le gătim să fie pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.
Temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naştere substanţelor cancerigene.
Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi care se formează în fumul rezultat din grăsimea ce se scurge din carne şi arde pe grătar, care se vor regăsi din plin în crusta de deasupra cărnii, şi amine heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.
Carnea nu trebuie să fie prea bine făcută: crusta puțin înnegrită este de fapt o crustă carbonizată, ceea ce se traduce prin risc major pentru sănătate. Prin urmare, bine ar fi să o preparați potrivit: nici incomplet gătită (pentru că există riscul toxiinfecțiilor), dar nici prea arsă.
Este recomandat să folosiți carne macră, cu cât mai puțină grăsime și să eliminați pielea de pe pulpele și de pe pieptul de pui. În general, peștele conține mai putină grăsime decât alte tipuri de carne.
Cu alte cuvinte, preparaţi carnea pe grătar la foc mic, chiar dacă durează mai mult și evitaţi să o ardeţi, fiind astfel perfectă alături de o salată de sezon.
Sursa: Eurodiet România