De 1 Mai pe Planeta Petrila a fost ”Ziua Minelor Deschise”
Grație unui proiect demarat anul trecut sub egida Asociației Planeta Petrila și cofinanțat de Ordinul Arhitecților din Romania (din Timbrul de arhitectură), Ziua Muncii a devenit și în acest an, într-un areal definitoriu pentru simbolistica unei astfel de zile, în orașul Petrila, ”Ziua Minelor Deschise”.
Timp de aproape 24 de ore, în ciuda unei vremi potrivnice, organizatorii au pregătit pentru oaspeții care au ales să-și petreacă aici, în spațiile fostei Exploatări minere de la Petrila, o întreagă suită de acțiuni culturale care au suscitat interesul a peste 500 de participanți, activități derulate în perimetrul Exploatării Culturale Petrila. Pe lângă numeroși localnici din Valea Jiului, evenimentul s-a bucurat și de participarea unor grupuri de persoane venite special din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Târgu Jiu, dar și din Polonia, Germania și Italia.
Programul a conținut următoarele acțiuni independente, desfășurate până la miezul nopții din 1 spre 2 mai.
● Tururi ghidate de foști mineri;
● Lansarea volumului Shrinking Cities in Romania/Orașe românești în declin,
o publicație de excepție care vine la Petrila înainte de a fi lansată la București și Berlin;
● Atelier creativ Pictăm Planete la Petrila – Livia Mateiaș/artouching –
Timișoara;
● Inaugurare Arhiva Minei Petrila – panouri ilustrând diapozitive salvate și
scanate din arhiva Școlii de calificare a Minei Petrila de către Cristina Bobe;
● Concert cu ochii larg închiși – concert de vioară susținut de Valentin
Șerban, conform unui concept al Cristinei Bobe;
● Workshop de dans Swing: work it out – Boozy Cats;
● Concert Trei de jazz – Ana Dubyk, Ioana-Teodora Spînu și Lucas Contreras;
● Afterfest în jurul focului de tabără.
Parteneri instituționali în organziarea evenimentului au fost anul acesta Ordinul Arhitecților din România, Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Asociația Culturală Condiția Română, Asociația Ephemair, Asociația Ideilagram, Asociația Smart Med, artouching, Agence Universitaire de la Francophonie, bureau Europe Centrale et Orientale și CEREFREA, axe de recherche „Processus de patrimonialisation, usages et mises en musée du passé”.
În aceeași zi, Exploatarea Culturală Petrila a găzduit și Adunarea Generală a membrilor Asociației Planeta Petrila, o asociație care a fost constituită anul trecut, cu scopul declarat de a salva patrimonul industrial de excepție al fostei Mine Petrila și de a încerca să transforme această fostă zonă mineră într-un perimetru cultural, muzeal și turistic al Văii Jiului.
În cadrul Adunării Generale a acestei asociații a fost prezentat raportul pentru anul 2018 dar și obiectivele asociației pentru 2019-2020. De asemenea a fost înregistrată cererea de adeziune pentru 28 de noi membri și a fost constituit noul Consiliu Director al asociației, care îl înlocuiește pe cel inițial. Astfel, noul Președinte al asociației a fost aleasă doamna Ilinca Păun-Constantinescu, iar cei doi Vicepreședinți sunt domnii Cătălin Cenușă și Constantina Berar. Din comitetul de conducere mai face parte, totodată și arhitectul Mihai Danciu, în calitate de secretar.
Noua echipă de conducere a Asociației Planeta Petrila și-a propus pentru acest an și pentru anul viitor, o serie de activități care înaintează pe două planuri temporale concrete și anume:
– cu rezultate pe termen scurt, organizarea de manifestări culturale, artistice
și sportive care testează potențialul ansamblului Minei Petrila, mențin
interesul asupra proiectului și cresc vizibilitatea acestuia;
– cu rezultate pe termen mediu și lung: demersuri pentru concretizarea
situației cu privire la proprietate, atragerea partenerilor externi și alcătuirea
documentațiilor pentru obținerea finanțărilor pentru consolidare,
restaurare și conversie funcțională.
Fotografii de: Tudor Constantinescu și Laurențiu Lupu