ATENȚIE! Peste 20 de tone de pește – preparate şi conserve din peşte alterate – au fost retrase de pe piață de comisarii ANPC
Comisarii ANPC au retras de pe piață peste 20 de tone de peşte, preparate şi conserve din peşte alterate, depozitate necorespunzător sau expirate.
În urma unor controale făcute, în aprilie, de Protecţia Consumatorilor au fost retrase de la vânzare peste 20 de tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a făcut, în luna aprilie, controale în toată ţara privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte, aceste verificări continuând şi în perioada următoare.
Astfel, au fost controlaţi 669 de operatori economici, constatându-se abateri la 414 (62%) dintre aceştia, şi a fost verificată o cantitate de circa 99 de tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care 38,5 tone nu îndeplineau condiţiile legale.
De asemenea, din documentele de provenieţă a mărfii a reieşit că peste 90 la sută din peştele controlat era din import.
Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a 9,5 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de 112.540 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, precum şi oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a peste 20 de tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de circa 450.000 de lei, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită.
Totodată, au fost date 481 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 240 de avertismente şi 241 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.295.600 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Printre principalele abateri constatate se numără lipsa documentelor de provenienţa mărfii, data limită de consum depăşită, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere a produselor pentru vânzare, prezenţa unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheaţă) mai mare decât cel declarat şi acumulare de gheaţă în ambalaje (suplimenta faţă de procentul de gheaţă declarat). De asemenea, comisarii au găsit peste şi fructe de mare congelate cu modificări de aspect, miros, culoare, conserve şi alte ambalaje deteriorate, peşte necurăţat sau neeviscerat corespunzător.
Alte nereguli se referă la lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare a mărfii, lipsa traducerii elementelor de identificare, a etichetelor, neafişarea informaţiilor obligatorii (metoda de producţie, zona în care a fost capturat sau crescut, categoria de unealtă de pescuit utilizată), neafişarea preţurilor şi lipsa autorizaţiei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor
Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la aspectul produsului pentru a vedea cât este de proaspăt şi să nu cumpere produsu suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractaţi în orbite, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat).
Sursa:stiripesurse.ro