La Universitatea Petroșani se constituie un consorțiu pentru formarea de specialiști în domeniul energiei regenerabile
La Universitatea din Petroșani au fost semnate astăzi documentele privind înființarea unui consorțiu pentru calificarea și recalificarea forței de muncă în domeniul industriei energiei regenerabile. Acesta a fost constituit între Ministerul Energiei – Universitatea din Petroșani și producătorii de energie regenerabilă din cadrul Asociației Naționale a Producătorilor din domeniul Energiei Regenerabile. La eveniment au participat secretarul de stat în Ministerul Energiei – Doru Vișan, consilierul ministrului Energiei – Michael Melczer, directorul de dezvoltare al companiei de energie Monsson – Sebastian Enache, directorul general Distribuție Energie Oltenia |(companie membră CEZ) – Eugen Botoarcă și rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, acest consorțiu își propune să transforme regiunea Văii Jiului într-un centru de resurse umane pentru energia regenerabilă. ”Practic, la Universitatea din Petroșani va fi calificat și recalificat atât personal din industria minieră, fier ei activi sau pensionați, dar și tineri care vor să îmbrățișeze o carieră în acest domeniu de viitor care este industria energiei regenerabile. Aceștia vor urma cursurile de calificare și recalificare ce vor fi realizate la Universitatea din Petroșani iar, după finalizarea acestora, vor avea asigurat un loc de muncă în cadrul companiilor din domeniul energiei regenerabile”, spune Doru Vișan.
În cadrul acestui centru de pregătire urmează să fie instruiți în fiecare an circa 500 de specialiști pentru energie regenerabilă și alți 300 de specialiști pentru partea de distribuție energie electrică. ”Cursurile pe care le facem sunt cursuri acreditate internațional. Ne propunem ca zona Petroșani și județele limitrofe să devină un hub de specialiști pe care să îi folosim atât în România cât și în Uniunea Europeană pentru a executa partea de instalare, operare, mentenanță și service-uri la instalații eoliene, solare și alte regenerabile dar și pe partea de distribuție energie electrică”,explică Sebastian Enache, director de dezvoltare Monsson.
Pentru Universitatea din Petroșani acest program va aduce de asemenea venituri suplimentare, dar și o excelentă reclamă pentru programul de studii academice din portofoliul acestei instituții de învățământ superior. ”Având în vedere că vorbim despre un proiect pe termen de 10 ani și de cursanți care vor veni aici nu doar din Valea Jiului, ci și din județene limitrofe, noi vom putea asigura pentru cursanții care vin în Valea Jiului atât condiții de cazare, masă, condiții de desfășurare a cursurilor și activităților practice, cât și cunoștințe teoretice care pot fii predate inclusiv de către profesorii noștri. În plus, contăm și pe faptul că dintre cei care vor urma aceste cursuri la Petroșani și care vor dori, mai apoi, să se specializeze urmând studii universitare de licență sau master, vor găsi oportunitățile necesare în cadrul Universității noastre”, a declarat rectorul Radu Sorin.
Consorțiul constituit astăzi la Petroșani urmează că aplice pentru accesarea de fonduri europene pentru derularea întregului program.