Lupeniul a sărbătorit un deceniu de la semnarea relațiilor de înfrățire cu orașul Kecel din Ungaria
S-au scurs 10 ani de zile de când municipalitatea din Lupeni a încheiat primul său acord de înfrăție cu un alt oraș european. La vremea respectivă, reprezentanții comunității locale din municipiul Lupeni au răspuns favorabil unei propuneri lansate de liderii comunității maghiare din oraș și, prin intermedierea președintelui Asociației Eben Haezer, actualul consilier local lupenean David Benedekfi, a fost încheiat acodul de parteneriat între municipalitățile din Lupeni și Kecel (Ungaria).
Acel moment a fost rememorat la finalul săptămânii trecute, când la Lupeni au fost din nou prezenți primarul orașului Kecel, dl. Ferenc Haszilló care a condus o delegație formată din mai mulți consilieri locali ai acestei localități. Delegația din Kecel a fost primită, oficial, la sediul Primăriei municipiului Lupeni, de către primarul Lucian Resmeriță și alți oficiali ai administrației locale din localitate și lideri de liderii comunității maghiare. ”Este un moment aniversar care marchează o colaborare frumoasă între comunitățile locale din Lupeni și Kecel, care s-a materializat de-a lungul timpului în derularea unor activități comune sau de recprocitate, în schimburi de vizite ale elevilor de la unitățile de învățământ din cele două comunități și în multe alte proiecte la care am fost parte împreună. Această relație de parteneriat este importantă pentru noi pe de o pate pentru că este prima de acest fel pe care am reușit să o realizăm după intrarea României în Uniunea Europeană, pe de altă parte este una care ne arată că, sub stindardul Uniunii Europene, sunt mai importante aspectele care ne unesc, decât lucrurile care ne despart. Îi mulțumesc domnului primar pentru această vizită și îl asigur că această relație de înfrățire va continua și, așa cum ne dorim cu toții, va evolua în timp, în continuare”, a spus primarul Lucian Resmeriță.
La rândul său, primarul din Kecel, Ferenc Haszilló a declarat că este o plăcere deosebită să vină la Lupeni, într-o localitate în care românii și maghiarii au avut și au o frumoasă istorie comună, încă din perioada deschiderii minelor de cărbune. ”Suntem onorați de primirea de care, cu fiecare ocazie, avem parte aici, la Lupeni. Suntem onorați, de asemenea, de felul în care s-au derulat acești 10 ani de la semnarea acordului nostru de înfrățire, în care am reușit să ne cunoaștem mai bine și să ne descoperim multe puncte comune, dar am reușit să derulăm și foarte multe proiecte frumoase pentru comunitățile noastre. În mod special, vreau să vă felicit pentru felul în care aici, la Lupeni, comunitatea maghiară este sprijinită de autoritățile locale”, a spus primarul Ferenc Haszilló.
Că în cei 10 ani de parteneriat între comuntățile locale din Lupeni și Kecel au avut loc evenimente deosebite, au dovedit-o an de an, după cum spune și consilierul local David Benedekfi (președintele UDMR Lupeni) sărbătorile comunității maghiare din Lupeni care s-au bucurat de sprijin și din partea celor de la Kecel și de care s-au bucurat, de fiecare dată, toți cetățenii interesați de acest lucru, din toată Valea Jiului.
La fel s-a întâmplat și în acest an, odată cu derularea ”Zilelor Culturii Maghiare” care au avut loc, săptămâna trecută, la Lupeni și Petroșani. Astfel, la Galeria de artă ”Iosif Tellmann” din Lupeni dar și în foaierul Teatrului ”Ion D. Sîrbu” de la Petroșani, a fost vernisată o excepțională expoziție de artă plastică, fotografică și documentară, în care pe simeze și-au găsit loc lucrări ale unor apreciați artiști din comunitatea maghiară a Văii Jiului din a doua jumătate a secolului trecut, precum Mathias Iosif, Tellmann Iosif, Fodor Kálmán, Szlamka Béla, Szilágyi Béla, Szilágyi Géza, Baias Silviu, Nagy Ervin, Elena Bianu, Sylvester Győző, Sylvester Katalin, Fodor Nagy Éva, Walter Frigyes, fondatori ai Cercului Creativ din Petroșani. Deși Cercul Creativ și-a încetat existența în 1978, majoritatea artiștilor plecând din Valea Jiului în alte orașe din țară, acesta
și-a pus în mod decisiv amprenta asupra vieții culturale din regiune, iar prin implicarea maestrului Iosif Tellmann această activitate de educație în domeniul artelor plastice din Valea Jiului a devenit sursă de inspirație pentru zeci de artiști locali, după cum își amintește, cu emoție și recunoștință, prof. Simonel Bucur, președintele Asociației cultuale din Lupeni ce poartă astăzi, cu mândrie, numele artistului Iosif Tellmann.
Un număr foarte mare de iubitori de cultură, în egală măsură din comunitatea maghiară a Văii Jiului, dar și din comunitatea românească au participat la activitățile organziate de Asociația Eben Haezer, la Lupeni și Petroșani, declarându-se încântați atât de exponatele artiștilor, de spectacolul muzical oferit de apreciatul cântăreț maghiar Tamás Gábor, dar și de recitalul copiilor de la școala maghiară din Lupeni, coordonați de prof. Erica Șoacă.
Sub aceste auspicii s-au derulat activitățile care au marcat la Lupeni un deceniu al relațiilor de colaborare dintre comunitățile înfrățite din Lupeni și Kecel, care au intrat de pe acum într-o nouă etapă de dezvoltare.