Spiritul adevăratelor nedei tradiționale a reînviat și la Vulcan, în Dealu Babii
Pentru că și vremea a fost frumoasă duminică după-amiază în Valea Jiului, nedeia momârlănească de la Dealu Babii i-a adunat anul acesta nu doar pe fiii satului ci și foarte mulți vulcăneni care au ținut să vină în această frumoasă vatră folclorică a localității pentru a se bucura de frumusețea unei sărbători tradiționale.
Mesajul transmis de unul dintre cei mai apreciați păstrători ai tradițiilor locale ale momârlanilor din Dealu Babii, profesorul Ioan Hațegan, a fost tocmai acela de a-i încuraja în primul rând pe momârlani dar și pe toți cei ce iubesc și respectă tradițiile acestora, să se implice cu dorință și curaj în a menține și susține această frumoasă tradiție locală, mai ales că de ani buni între susținătorii nedeii se numără și administrația publice locală.
Pentru că din colaborarea foarte bună a administrației publice locale cu membrii Asociației Eu și Tu pentru Vulcan, locul tradițional de derulare a nedeii – Căminul Cultural din Dealul Babii, redenumit de aceștia în Centrul Cultural ”Vatra”, și-a schimbat foarte mult înfățișarea de anul trecut până acum, locul de adunare al participanților la nedeie a fost unul pe măsura evenimentului. Un eveniment pentru care până și primarul localității, ing. Gheorghe Ile și-a pus eșarfa tricoloră peste costumul popular tradițional al momârlanilor.
Atmosfera de petrecere și voie bună a fost și în acest an asigurată de Petre Ciurea (fiu al acestui sat) și formația sa, dar și de membri Ansamblului ”Rapsozii Vulcanului”, coordonat de Nela Mihalache, care au încântat participanții de la nedeie. Acestora li s-au adăugat câțiva tineri de excepție ai Vulcanului care au adus pe scena Nedeii cântecul în varianta sa folclorică sau modernă, deopotrivă apreciate de cei veniți la nedeie.
Inedit a fost și faptul că, așa cum se întâmpla și în anii de debut a acestui eveniment, mare parte dintre cei care au venit în Dealu Babii la nedeia tradițională din a treia duminică de după Paște, au îmbrăcat cu fală și respect portul popular românesc.
Cu satisfacția unui lucru făcut, anul acesta, ca la carte, primarul Gheorghe Ile a declarat: ”Mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat în organizarea și desfășurarea Nedeii din Dealu Babii.
Mulțumesc autorităților locale prezente alături de noi ca de fiecare dată, pentru asigurarea liniștii și ordinii publice. Mulțumesc băștinașilor din Dealu Babii prezenți duminică la sărbătoarea din vatra satului. Mulțumesc artiștilor care au încântat audiența cu frumoase cântece și dansuri populare. Cred că de data aceasta am asistat la reînvierea adevăratului spirit al nedeilor tradiționale și aici, la Dealu Babii, așa cum aceleași sentimente le-am avut și la desfășurarea nedeii de la Paroșeni.”