Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului își intensifică eforturile de aplicare a conceptului internațional UNESCO în teritoriu, în urma revalidării statutului UNESCO administrat de Universitatea din București. În acest sens, Geoparcul a inițiat un amplu proces de rebranding sub o nouă denumire – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Astfel, Geoparcul își propune să se alinieze mai bine recomandărilor de construire a unei identități locale ce înglobează valori unice ale patrimoniului natural și cultural într-o perspectivă internațională. Noua identitate vizuală a Geoparcului este lansată cu ocazia Săptămânii Europene a Geoparcurilor 2019.
În noul context, vizitatorii vor putea descoperi mai ușor, începând din acest sezon turistic, poveștile locurilor și ale oamenilor din Geoparc. O grafică aparte, cu marcaje special realizate, va promova noul slogan: Descoperă | Apreciază | Respectă. Acronimul sloganului este DAR, cadoul Geoparcului pentru toți cei care își propun să înțeleagă semnificația și valorile acestui teritoriu, dar și un îndemn la adoptarea unui cod de conduită bazat pe respect pentru patrimoniul natural și cultural al zonei precum și pentru locuitorii ei.
Mai multe materiale de promovare a semnelor grafice și a locurilor îi vor ghida pe vizitatori în parcurgerea unui ”Drum prin vremi”, a unei călătorii în timp ce începe acum 600 de milioane de ani și care integrează Povestea Pământului (Terra), Povestea vieții (Natura) și Povestea oamenilor (Fabula). La realizarea conceptului și a graficii, alături de echipa Geoparcului, și-au adus contribuția arhitecții Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache. Pe lângă experiența profesională pe care o au, cei trei sunt implicați în mai multe proiecte naționale de revitalizare și reinterpretare a unor locuri și meșteșuguri cu importanță pentru patrimoniul românesc.
”Un geoparc este despre oameni. În descoperirea și aprecierea lui contează atitudinea, modul de implicare, responsabilitățile asumate și buna educație. Ești invitat să descoperi, printre altele, povestea pământului, peisaje culturale, tradiții creative și dinozauri pitici. Ai șansa de a aprecia locuri cu povești, geoproduse, slow-tourism și locuri cu land art. Și, ca orice persoană cu bun simț, vei respecta siturile protejate, natura sălbatică, patrimoniul cultural și valorile locale”, se precizează în descrierea noului slogan al Geoparcului din broșura de prezentare intitulată ”Ghid pentru un turism inteligent în geoparcuri”.
Materialele sunt realizate pe baza conceptului de geoprodus, ce include Dinostopurile și Casele Geoparcului, dar și în concordanță cu Strategia de management a presiunii turismului în geoparcuri, ambele dezvoltate în cadrului proiectului Interreg Danube GeoTour. Acest proiect internațional ce reunește opt geoparcuri din regiunea Dunării beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).
Lansarea campaniei de rebranding coincide cu deschiderea noului sezon turistic, dar și cu un alt moment important în calendarul de evenimente ale Geoparcului – Săptămâna Europeană a Geoparcurilor. Acest eveniment se derulează în toate cele 73 de geoparcuri din 24 de țări de pe continentul european. Evenimentul propune un număr mare de activități de promovare a singurului geoparc cu statut UNESCO din România, a altor teritorii din țară care aspiră la acest statut, dar și o invitație la descoperirea celorlalte geoparcuri europene. Din acest motiv, evenimentul se desfășoară pe o perioadă de timp mai lungă decât cele șapte zile ale unei săptămâni. Activitățile se derulează cu ajutorul mai multor parteneri de la nivel local și național astfel încât să faciliteze accesul la informații pentru cât mai mulți potențiali vizitatori. În cadrul Săptămânii Europene a Geoparcurilor din acest an vor avea loc expoziții de fotografie, schimburi de experiență cu geoparcuri aspirante, prezentări la nivel național, activități dedicate elevilor din cluburile GeoExploratorii, precum și celebrarea unor zile emblematice – Ziua Iei și Ziua Geoparcului.
Sursa foto: GDTH