Termen de execuție devansat la drumul din Parâng. Până la iarnă turiștii vor putea urca pe asfalt și în stațiunea Parâng din Petroșani.
Chiar dacă ploaia pune probleme muncitorilor care lucrează la modernizarea DJ 709 F pe porțiunea cuprinsă între Cabana Rusu și Masivul Parâng, respectiv pe tronsonul km 6+600 – km 10+325, directorul regional al firmei Strabag, Cătălin Flămânzeanu se declară optimist în ceea ce privește respectarea angajamentului asumat cu privire la devansarea termenului de finalizare a acestei importante investiții despre care administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că va tura motoarele dezvoltării turismului și în Parâng.
Șantierul a fost vizitat din nou de o delegație a beneficiarului, în frunte chiar cu președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora. Aceștia și-au propus să verifice la fața locului dacă, după un start cu stângul, schimbarea de management realizată de cei de la Strabag a condus și la o schimbare corespunzătoare în bine pe șantier. „După schimbarea conducerii de la această lucrare, împreună cu colegii din CJ Hunedoara, am văzut progrese vizibile. Lucrurile s-au îmbunătățit și, dacă totul va merge în același ritm, estimăm că finalitatea acestui drum va fi în octombrie anul acesta, rămânând pentru perioada octombrie-aprilie să mai fie realizate o serie se lucrări de protecție a drumului, de finisaje și de marcaje rutiere”, a declarat Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Cătălin Flămânzeanu, reprezentantul firmei Strabag, a precizat că lucrurile au luat-o pe o pantă mult mai bună decât au fost la început, fapt care îndreptățește echipa tehnică a antreprenorului să fie optimistă cu privire la șansele de finalizare a acestui proiect undeva în luna octombrie a acestui an, asta chiar dacă în prezent stadiul lucrărilor nu este la parametri propuși. ”Condițiile climaterice, ploile din ultima perioadă ne afectează, chiar ne fac să împărtășim cumva și Legenda Meșterului Manole. Dar, în momentul de față, suntem undeva la un procent de 70% în ceea ce privește partea de terasamente. Am optat și pentru o soluție tehnologică bazată pe utilizarea de elementele prefabricate pentru elementele de scurgere – șanțuri, podețe – care au și fost deja aduse în cadrul șantierului. De asemenea, suntem în curs de aprovizionare cu material granular pentru începerea lucrărilor de balastare – pietruire și cu ajutorul bunului Dumnezeu sper să ne ținem de promisiune și să ajungem la 80-90% procent de realizare a acestui proiect în acest an. Trebuie să spun că beneficiem de o colaborare extraordinară cu reprezentanții autorității contractante, cu proiectantul, chiar pot să spun că împreună facem o echipă ideală. Toate părțile implicate prezintă un real interes în a realiza această investiție chiar dacă nu este o investiție ușoară”, a declarat Cătălin Flămânzeanu.
Sectorul rutier care va fi modernizat în acest proiect are o lungime de 3,725 km. Lățimea părții carosabile este de 4 m. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.
Potrivit Directorului Tehnic al Consiliului județean Hunedoara, odată finalizat, acest proiect va transforma drumul spre Parâng într-unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de altitudine din țara noastră. Iar asta nu doar datorită peisajului pe care-l străbate sau declivității sale care, pe alocuri atinge și 21%, ci și datorită soluțiilor tehnice identificate pentru a rezolva unele porțiuni de drum în care acesta intersectează pârtiile de schi din Parâng. În aceste zone s-a convenit construirea unor rampe peste drumul județean, astfel încât iarna șoseaua să poată fi circulată, iar schiorii să-și poată continua alunecarea pe pârtie, trecând pe deasupra drumului.
O altă noutate în ceea ce privește infrastructura rutieră din stațiunea Parâng o constituie decizia luată de Consiliul județean de a finanța și continuarea lucrărilor la acest drum dincolo de Pilonul 17 al telescaunului, cât este cuprins în proiectul de investiții aflat în derulare, cu finanțare din PNDL. Administratorul public al județului, Costel Avram a declarat că, tot în acest an, Consiliul județean Hunedoara a decis să finanțeze din fonduri proprii modernizarea integrală a acestui drum, respectiv până la Cabana ANEFS. ”Avem în vedere o nouă investiție la drumul din Parâng, pe care o vom face din fonduri proprii ale CJH, de la pilonul 17 până la Școala Sportivă. Credem că, pe lângă lucrările cuprinse în proiectul finanțat din PNDL, așa cum am convenit cu proprietarii de cabane, drumul din Parâng nu poate rămâne neterminat, de aceea vom scoate la licitație și ultima porțiune din acest drum”, a declarat Costel Avram.