Devenit un important punct de reper în activitatea culturală și educațională din municipiul Vulcan, dar și din județul Hunedoara, Festivalul concurs de muzică populară ”Flori de munte” a tras cortina peste ediția cu numărul nouă.
Iubitori de folclor, copii și profesori deopotrivă, din toată Valea Jiului, dar și din alte orașe ale țării, au fost prezenți, miercuri, 5 iunie 2019, la Vulcan, unde a avut loc o nouă ediție a acestui inedit festival de folclor. Inițat și coordonat de profesorul Aurora Istratie, director adjunct al Colegiului ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan, acest concurs regional de muzică populară pentru copii este cuprins de Ministerul Educației Naționale în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene fără finanțare MEN, prin OMEN nr. 3016/09.01.2019, Anexa nr. 9, la poz. 1310.
Și în acest an, Festivalul ”Flori de Munte” s-a bucurat și de o organizare de excepție, asigurată grație parteneriatului dintre Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” cu structura Școala Gimnazială nr. 5 Vulcan, Primăria și Consiliul Local din municipiul Vulcan și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.
Dincolo de aceste detalii tehnice, mult mai relevant este faptul că acest eveniment a reunit, într-o zi specială pentru dascălii dedicați acestei profesii – Ziua Învățătorului – câțiva dintre cei mai apreciați dascăli ai școlii vulcănene, de data aceasta în postura de păstrători și promotori ai tradițiilor folclorice ale acestor meleaguri. Inspirați de profesorii lor, zeci de copii talentați și cu drag de muzică și dansuri populare, s-au înscris pentru a participa la apreciatul Festival folcloric ”Flori de munte” de la Vulcan.
Pe scena de la Cinematograful ”Luceafărul” au urcat însă doar cei mai buni, respectiv cei care au trecut etapele de preselecție organizate încă din luna mai. Pe secțiunea de ansambluri populare, este vorba despre ansamblurile ”Mesagerii Iubirii” (de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni) și ”Cununa Ardealului” (de la Școala gimnazială Ioan Opriș din Turda) – ambele la categoria 6-10 ani, respectiv ansamblurile ”Jiulețul” (de la Clubul copiilor din Rovinari), ”Junii Reginei” (de la Colegiul Național ”Regina Maria” din Deva) și ”Șoimușana” (de la Școala gimnazială Șoimuș) – la categoria 13-18 ani.
În ceea ce privește secțiunea de interpretare, la categoria 6-10 ani, au urcat pe scenă următorii concurenți: Raluca Ioana Drule (Școala Gimnaizală ”Mihai Vodă” din Cluj), Antonia Moraru (Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani – Școala gimnazială nr. 2), Denisa Maria Neag (Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan” din Brad), Daiana Florina Pârvuța (Școala gimnazială nr. 4 – Grădinița PP1 din Vulcan), Maria Petrea (Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni – Școala gimnazială nr. 2), Giulea Miriam Pribeag (Palatul Copiilor din Deva – Filiala Hațeg) și Raisa Șotângă (Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani).
Similar, la categoria de vârstă 11-14 ani, au evoluat pe scena de la Vulcan următorii concurenți: Daria Bendea (Palatul Copiilor din Deva – Filiala Hațeg), Bianca Adriana Crișan (Școala gimnazială nr. 3 din Lupeni), Melisa Maria Cuc (Școala Gimnazială ”Mihai Vodă” de la Cluj), Alessia Goldan (Școala Gimnazială ”IG Duca” din Petroșani), Vlad Lința (Școala gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan” din Brad), Radu Liviu Moldovan (Liceul Tehnologic ”Retezat” din Uricani – Școala gimnazială nr. 1), Iuliana Rădulescu (Școala gimnazială nr. 18 ”Sf. Dumitru” din Craiova) și Alexandru Andrei Vizitiu (Liceul Tehnologic Roșia Jiu).
În fina, la categoria 15-18 ani, soliștii care au concurat pe scena festivalului de la Vulcan sunt: Marius Adrian Dăescu (Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan), Maria Violeta Popescu (Colegiul Național Spiru), Roxana Niculina Vulcan (Colegiul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Petrila) și Elena Gabriela Lipioașcă (Liceul Tehnologic 1 Mai din Ploiești).
Dincolo de ierarhii și clasament, cert este că toți cei care au urcat pe scena ediției din acest an a Festivalului regional de folclor ”Flori de Munte” de la Vulcan, au făcut dovada talentului lor artistic, dar și a unui spectacol de calitate în care folclorul românesc a umplut inimile oamenilor care au fost prezenți în sala de spectacol. Motiv pentru care cu toții, concurenți, profesori, organizatori, merită felicitări pentru un nou succes al acestui frumos festival care se constituie într-un elegant preambul al celei mai îndrăgite nedei populare din regiunea Văii Jiului, ”Nedeia Vulcăneană”, eveniment ce va avea loc la finalul acestei luni.