Drumul care face legătura dintre Oltenia şi Transilvania a fost asfaltat doar pe jumătate
Un nou drum modernizat ar trebui să traverseze Munţii Vâlcan şi să facă legătura dintre Oltenia şi Transilvania! Autorităţile din Hunedoara şi-au văzut de treabă, aşa că, în 2017, porţiunea lor de drum a fost asfaltată. Numai că edilii din Gorj nu s-au achitat de obligaţie. Spun că abia peste doi ani se vor apuca de lucru. Aşa se face că drumul modernizat se opreşte brusc, într-o mare de pământ, la Cota 1600.
Turist: Autorităţile din Hunedoara au asfaltat acest drum încă de acum doi ani. Cele din Gorj au spus că vor asfalta şi ele acel drum către Shela.
Deocamdată însă au rămas doar vorbele şi drumul de pământ foarte greu accesibil. Mai exact, pe partea din Gorj se circulă doar pe jos sau cu maşini puternice de teren. Iar când vremea e capricioasă, deja vorbim despre un traseu de off-road. Şi aşa va rămâne pentru ceva timp.
Oana Paloş, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj: Vom putea începe toate etapele necesare pentru modernizarea drumului respectiv după finalizarea lucrărilor de introducere a conductei de gaze. Termenul de aşteptare va fi undeva la doi ani de zile.
Adică se vor apuca de treabă după patru ani de când omologii din Hunedoara, care s-au gândit şi ei la confortul localnicilor şi al turiştilor, au finalizat lucrările.
Mircea Bobora, preşedinte CJ Hunedoara: Ceea ce înseamnă turismul civilizat, pornind de la infrastructură, facilităţile celelalte legate de apă, canalizare, energie electrică, bineînţeles.
Drumul care străbate munţii pleacă din oraşul hunedorean Vulcan şi ajunge la pasul Vâlcan, la peste 1600 de metri altitudine, în judeţul Gorj.
Puntea de legătură între cele doua regiuni, Oltenia şi Transilvania, este cunoscută încă de acum 2000 de ani.
În primul război mondial, acolo s-au dus lupte grele între armata română şi trupele austro-ungare. În cinstea eroilor de atunci, în Pasul Vâlcan, a fost ridicat încă de acum trei ani un complex statuar.
Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Salvamont Hunedoara: Orice drum care duce în munte şi e bine făcut are două mari avantaje. Unul, e dedicat turismului. Adică, mergi în siguranţă şi străbaţi locuri frumoase într-un areal cât de cât sălbatic. Şi doi, cu siguranţă că ne uşurează şi nouă muncă.
Drumul doar pe jumătate asfaltat are mai puţin de 40 de kilometri.
Sursa: observator.tv