Peste 200 de universități din întreaga lume, circa 10.000 de participanți și oportunitatea de prezenta punctele tari ale activităților universitare la cea mai importantă reuniune academică din întreaga lume, NAFSA 2019, sunt argumentele care au determinat Ministerul Educației și Cercetării să organizeze un stand al celor mai importante instituții academice din România, la expoziția internațională a universităților de la Washington – NAFSA 2019.
Nu mai puțin de 24 de universități din țara noastră au fost prezente la acest eveniment, care a avut loc la finalul lunii mai, în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington DC. Printre acestea s-a numărat și Universitatea din Petroșani, care a fost reprezentată la cel mai înalt nivel prin rectorul instituției, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin. Acesta a fost însoțit de lector.univ.dr. Oana Răvaș, Directorul centrului Erasmus+ de la Universitatea din Petroșani.
”Universitatea din Petroșani a fost reprezentată la cea mai mare expoziție a universităților din întreaga lume, care s-a desfășurat la Washington și cred că acest lucru a constituit o excelentă ocazie de a promova universitatea noastră la cea mai importantă reuniune academică din lume, alături de alte peste 200 de universități din întreaga lume, în fața unor delegații care au însumat peste 10.000 de participanți. Noi căutăm să promovăm toate specializările universității noastre atât în România, cât și pe plan internațional. În acest context s-a înscris și evenimentul de la Washington, unde România a avut un stand separat, sub egida Ministerului Educației Naționale și Consiliului Național al Rectorilor, stand în care au fost prezentate 24 de universități naționale, printre care am primit invitația de a fi și noi, cei de la Universitatea din Petroșani”, a declarat rectorul Radu Sorin.
Acesta a mai precizat că, la NAFSA 2019, delegația Universității din Petroșani a stabilit noi contacte ce vor sta la baza unor colaborări viitoare cu o serie de universități din afara Europei, din Japonia, Coreea de Sud, China, Taiwan, India, sau din țări ale Americii Latine precum Peru, Chile sau Argentina. ”De asemenea, am stabilit contacte cu universități din SUA și Canada, toate acestea concurând la realizarea unor parteneriate care din acest an pot fi finanțate inclusiv pe programul Erasmus+, pe o linie specială cu indicativul K107, care oferă posibilitatea de schimburi de studenți și cadre didactice cu aceste universități din afara Uniunii Europene. Acest lucru este o premieră și pentru universitatea noastră, motiv pentru care am început să stabilim astfel de acorduri prealabile de parteneriat, după care vom face demersurile pentru finanțarea Erasmus+”, spune prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul instituției academice din Valea Jiului.