Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești, omagiat de hunedoreni în satul său natal
Sute de hunedoreni și reprezentanți ai autorităților locale și județene i-au adus duminică, 24 iunie 2019, un cuvenit omagiu lui Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești. Personalitatea marelui aviator a fost evocată chiar în satul său natal, Binținți din județul Hunedoara aflat în componența orașului Geoagiu, sat care acum îi poartă numele.
Sărbătoarea dedicată pionierului aviației române, Aurel Vlaicu este determinată de evenimentul din 17 iunie 1910, când Aurel Vlaicu decola pentru prima dată cu avionul proiectat de el de pe câmpul Cotroceniului. Din păcate, trei ani mai târziu, în 1913, se stingea din viață, la manșa avionului Vlaicu 2, în încercarea de a trece Carpații pentru a ajunge acasă, la Orăștie.
Evenimentul dedicaă „pionierului aviației române”, pilotul şi inventatorul Aurel Vlaicu, organizat de Primăria oraşului Geoagiu, în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Aeroclubul Deva – Aerodrom Săulești, a reunit personalităţi ale judeţului, oficialități locale și județene, oameni politici, întreaga suflare a satului, dar şi alţi invitaţi, care au luat parte la o slujbă religioasă de pomenire a marelui Icar, s-au rostit alocuțiuni menite să evidențieze personalitatea regretatului aviator și s-au depus coroane de flori la bustul acestuia.
În rândul celor care au fost prezenți la această ceremonie s-au numărat prefectul județului Hunedoara – Fabius Tiberiu Kiszely, președintele Consiliului județean Huneodara – Mircea-Flaviu Bobora, administratorul public – Costel Avram, deputatul Lucian Heiuș ș.a.
,,A imita vulturul, care se pierde în albastrul cerului, a fost din cele mai vechi timpuri, o vie dorinţă a omului legat prin legea gravitaţiunii generale de pământul pe care s-a născut”, spunea cel care avea să devină unul din simbolurile ingineriei aeronautice din lume, hunedoreanul Aurel Vlaicu.
În memoria lui a fost transmis și salutul aviatorilor civili și militari din țară, prin intermediul piloților aeronavelor militare F16 care au zburat deasupra satului ce poartă astăzi numele legendarului aviator Aurel Vlaicu.