Autoritățile locale și județene se asociază pentru a construi cel mai mare traseu de cicloturism în Valea Jiului
Ideea lansată de americanul Dana Bates, unul dintre promotorii turismului montan în Valea Jiului, privind oportunitatea construirii celui mai mare traseu de cicloturism montan în zona Văii Jiului, în cadrul unui seminar de turism care a avut loc la începutul acestui an, a fost îmbrățișată de reprezentanții administrațiilor publice locale și județene care au decis să se asocieze pentru a putea finanța împreună acest proiect, dar și pentru a putea întreține traseele de mountain-bike construite jur-împrejurul lanțului montan din Valea Jiului.
O nouă rundă de discuții în acest scop a avut loc joi, 26 iunie 2019 la sediul din Petroșani al Consiliului județean Hunedoara. Aici, administratorul public al județului s-a întâlnit cu inițiatorii acestui proiect, Dana Bates și omul de afaceri Emil Părău. Administrația publică județeană va face primul pas prin finanțarea lucrărilor de amenajare a unui traseu de ciclism montan pe care, ulterior, îl va și întreține, în același fel în care se procedează și cu întreținerea drumurilor județene. ”Am avut astăzi o întâlnire cu cei care sunt promotorii acestui proiect pentru a vedea exact care este traseul de cicloturism pe care îl va prelua în administrare Consiliul Județean. Trebuie să vedem exact ce este de făcut în această direcție, pentru că vorbim despre un proiect relativ nou în țara noastră, în care facem pionierat. Ne propunem să facem o asociere, iar Consiliul Județean este dispus să își asume realizarea și întreținerea unui traseu pe raza mai multor unități administrativ – teritoriale. Eu cred că și celelalte unități administrativ teritoriale din Valea Jiului se vor implica în derularea acestui program, așa cum au promis de altfel la prima rundă de discuții, din primăvară”, a spus Costel Avram.
Prezent la discuțiile de astăzi, omul de afaceri Emil Părău, unul dintre cei mai importanți investitori în turism din Valea Jiului apreciază că implementarea acestui proiect, va pune în mișcare turismul de vară în stațiunile din toată Valea Jiului, pentru că cei peste 600 de km de trasee pentru cicloturism vor putea fi utilizate nu doar de iubitorii de mountan-bike, ci și ca poteci marcate de trasee turistice pentru iubitorii de drumeții montane. ”Mă bucur că am găsit înțelegere la Consiliul județean, care este cel mai important finanțator al acestui proiect și care poate deveni un liant și pentru celelalte administrații locale din Valea Jiului. Vrem să realizăm acel vis, de a face cei 600 de km de trasee pentru bicicletă în Valea Jiului, pe care deja noi le avem creionate și care sunt prezentate în portalul ce cuprinde toate traseele de cicloturism din Valea Jiului. În plus, acestea pot deveni poteci pentru amatorii de drumeții și întregul proiect va pune în mișcare turismul de vară din toată regiunea Văii Jiului”, spune Emil Părău.
În ceea ce privește eficacitatea acestui proiect, Emil Părău apreciază că un exemplu elocvent în constituie deschiderea și amenajarea circuitului turistic de la Scocul Urzicarului, amenajat în acest an în zona Câmpu Mielu de la Uricani, traseu care a devenit foarte popular, fiind vizitat deja de sute de iubitori de drumeții montane.