Mașini, utilaje, instalații și echipamente de ultimă generație au intrat în dotarea tehnică a operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului, în cadrul unuia dintre sub-proiectele derulate de Apa Serv Valea Jiului în cadrul POS Mediu 2014-2020, prin intermediul proiectului ”Modernizare rețele de apă și apă uzată în Valea Jiului”. Acestea au fost prezentate public în cadrul unui eveniment de tip ”Porți deschise” rezervat presei locale din Valea Jiului, în cursul săptămânii precedente.
Șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, Florin Donisa spune că noile echipamente și utilaje care au fost achiziționate cu bani europeni, plasează activitatea operativă a acestei societăți de utilități la nivelul standardelor europene în materie. ”Autospecialele pe care le-am achiziționat în cadrul programului european de investiții pe care-l derulăm la Apa Serv sunt, am putea spune, unicat, deoarece ele au fost realizate și livrate pe cerințele de care noi am avut nevoie și pe care le-am specificat în documentațiile de achiziție, motiv pentru care contractul de achiziție a fost pe termen de un an. Ne bucurăm că putem fi beneficiari ai unor astfel de echipamente care situează compania noastră la standardele europene în materie, lucrăm deja din plin cu toate aceste utilaje și echipamente care ne ușurează foarte mult munca și se dovedesc a fi deosebit de eficiente din toate punctele de vedere”, spune Florin Donisă.
Acesta precizează însă că unele dintre aceste noi echipamente și utilaje din dotarea Apa Serv sunt atât de complexe, încât operarea lor este realizată de personal cu studii superioare. ”Avem ingineri pe unele din aceste mașini, pentru că echipamentele sunt de ultimă generație, iar operarea lor necesită o pregătire corespunzătoare. De altfel, pentru a-i pregăti pe angajații noștri care deservesc o parte din aceste utilaje, aceștia au fost trimiși la specializare inclusiv la firmele producătoare. Suntem însă deosebit de mulțumiți de faptul că, deja, utilizarea acestor noi utilaje și echipamente în teren s-a dovedit extrem de utilă, aducând plusvaloare în operativitatea activităților noastre și, evident, pentru beneficiarii noștri”, mai spune Florin Donisa.
Concret, prin acest contract de achiziții, în valoare totală de aproape 6,5 milioane de lei, în dotarea Apa Serv Valea Jiului au intrat următoarele utilaje și echipamente:
- Buldoexcavator – 1 buc
- Autovidanjă 14 mc – 1 buc
- Autospecială pentru întreținere captări de suprafață – 1 buc
- Autolaborator pentru echipamente detectare pierderi în rețele – 1 buc
- Autolaborator pentru calitatea apei – 1 buc
- Generator electric de sudura portabil 250A – cu motor termic și remorcă – 6 buc
- Generator electric trifazat 11kVA cu motor termic și remorcă auto – 5 buc
- Aparat sudură PE cap la cap – 3 buc
- Aparat sudura PE – Electrofuziune – 3 buc
- Motopompă 2″ – 3 buc
- Motopompă 3″ – 3 buc
- Motocompresor – 2 buc
- Echipament de foraj orizontal, Dn 100 mm – 1 buc
- Obturatoare pneumatice pentru intervenții la rețelele de canalizare – 1 set
- Autoutilitară SCADA – 1 buc
Seful Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, Florin Donisă explică faptul că, spre exemplu, autolaboratorul pentru echipamente detectare pierderi în rețele este dotat cu echipamente video conectate la un computer prin wirelles, prin care un ”roboțel” poate fi coborât în cămine de vizitare chiar și de 10 metri adâncime sau un altul care ”scanează” pe interior conductele de apă și/sau canalizare pe distanțe chiar și de 20 de metri, detectând problemele de pe rețele și făcând astfel munca echipelor de intervenție mult mai eficientă și exactă. La fel de important este și noul autolaborator mobil din dotarea ASVJ, care permite practic efectuarea de probe de laborator ”la minut” privind calitatea apei în diferite puncte de pe rețea, oferind prin dotările specifice, posibilitatea efectuării de analize de laborator la fața locului.
Un alt utilaj de mare utilitate este și echipament de foraj orizontal, care permite acum operatorului de apă din Valea Jiului să răspundă uneia dintre cele mai dese solicitări ale administrațiilor publice, anume aceea de a efectua lucrări de subtraversare cu conducte de apă și canalizare a drumurilor publice, fără a afecta zonele în care drumurile au fost recent reabilitate.
”Piesa de rezistență” din noua colecție de utilaje și echipamente din dotarea Apa Serv Valea Jiului este însă, în opinia lui Florin Donisă, ”supermașina” intitulată chiar SUPER 100 produsă în Ungaria. ”Este vorba despre o supermașină combinată, al cărei specific este acela că, pe lângă faptul că trage apa murdară, are capacitatea de a o recicla și de a o refolosi pentru curățarea conductelor colmatate. Practic, această mașină poate lucra ore în șir cu apa murdară care există în rețeaua de canalizare. Acest utilaj ușurează, în primul rând, intervenția echipelor noastre pe rețelele de canalizare, având nevoie doar de 2 operatori a căror muncă nu mai este la fel de ”murdară” ca la intervențiile clasice și, în plus, reduce foarte mult atât costurile intervențiilor la rețelele de canalizare, timpul alocat acestora și, evident, disconfortul celor care locuiesc în zona în care sunt efectuate aceste lucrări”, explică Florin Donisă.
La toate aceste noi echipamente, achiziționate de Apa Serv datorită fondurilor europene accesate în cadrul POS Mediu, se adaugă și celelalte utilaje și echipamente achiziționate de Apa Serv în cadrul celorlalte programe europene accesate în ultimii 25 de ani, astfel încât, așa cum consideră șeful Departamentului Exploatare, Apa Serv Valea Jiului are un parc auto și o dotare tehnică de cea mai bună calitate, la nivelul celor mai noi exigențe în domeniul exploatării rețelelor de apă și canalizare, care pot asigura servicii de calitate din partea operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului pentru următorii cel puțin 25 de ani. În același timp, Florin Donisă apreciază că, fără oportunitatea accesării de fonduri europene, Apa Serv Valea Jiului nu ar fi avut posibilitatea de a achiziționa, din fonduri proprii, nici măcar unul din utilajele aflate acum în exploatare.