În anul 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că România se face vinovată că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însă eventuale sancțiuni financiare nu sunt aplicate în această fază a procedurii de infringement. Între timp, doar 10 astfel de gropi de deșeuri neconforme, dintre care două în Valea Jiului, la Vulcan și Uricani, nu au fost încă ecologizate. În aceste două cazuri, Consiliul județean Hunedoara intenționează să-și asume implementarea unor proiecte care vizează închiderea definitivă a vechilor gropi de deșeuri.
Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram până la finele anului 2020 cele două gropi de deșeuri neconforme din Valea Jiului trebuiesc închise, altfel Comisia Europeană poate să impună și sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/ sau a unei plăți zilnice pentru autoritățile care nu se conformează. Pentru a evita un astfel de pericol, Consiliul județean Hunedoara va asuma implementarea unor proiecte prin care cele două deponeuri neconforme să fie închise și ecologizate la termen. ”Lucrăm deja la întocmirea unor studii de fezabilitate pentru a vedea ce costuri implică aceste lucrări, după care vom aplica pentru finanțările disponibile fie din Fondul de Mediu, fie din bani europeni, pe POIM. Cert este că aceste lucrări se vor face, astfel încât să nu riscăm penalizări din partea Uniunii Europene pe acest capitol, cu atât mai mult cu cât în județul Hunedoara noi avem deja un Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, funcțional”, a declarat Costel Avram.
Acesta precizează însă că, dacă la Vulcan chestiunea e ca și rezolvată, la Uricani, unele probleme birocratice au întârziat un pic procedurile, autoritățile județene împreună cu Primăria orașului Uricani încearcă să găsească soluțiile legale și rapide pentru rezolvarea acestora. În acest context, miercuri, 3 iulie 2019, la Biroul teritorial Petroșani al CJH a avut loc o nouă întâlnire între administratorul public Costel Avram și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, pe agenda discuțiilor figurând și această chestiune a gropii de gunoi de la Uricani. ”Am analizat împreună cu primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, sub ce formă trebuie să acționăm pentru a realiza închiderea și ecologizarea fostei gropi de gunoi din această localitate. Aici avem o situația ceva mai complicată decât cea de la Vulcan, pentru că proprietarul terenului este o persoană fizică, iar din punct de vedere administrativ, deșeurile existente acolo sunt ale nimănui. Vorbim în acest caz, despre așa-zisa situație a unei ”gropi orfane”, pe care nu avem altă soluție decât să o ”înfiem” noi la Consiliul județean și să găsim modalitatea de a realizate lucrările necesare pentru închiderea acesteia și ecologizarea terenului”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că autoritățile locale de la Uricani își vor da întregul concurs pentru ca acest subiect de mediu, atât de sensibil, să fie închis. ”Tot ceea ce, din punct de vedere legal, depinde de noi, suntem gata să facem pentru că nimeni nu-și dorește ca România să fie sancționată din pricina acestei probleme existente pe raza orașului Uricani. Eu salut decizia Consiliului județean Hunedoara de a-și asuma rezolvarea acestei chestiuni și îi mulțumesc domnului Avram pentru tot sprijinul dat în această direcție”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.