Acțiuni de voluntariat pentru construirea unui loc de picnic lângă Muzeul Salvatorului Minier de la Petrila
Până când situația juridică a clădirilor de patrimoniul de la fosta Mină Petrila va fi clarificată iar autoritățile vor putea demara programe de revitalizare a zonei, acest lucru este făcut, în mod constant, ce-i drept la o scară mai mică, de membri Asociației Planeta Petrila dar și de numeroși voluntari dispuși să-i ajute în salvarea și punerea în valoare a fostei platforme industriale din orașul Petrila.
În acest scop, în data de 18 iulie 2019 a avut loc cea mai mare descindere de voluntari de la Mina Petrila: peste 100 de elevi din Sălaj și Călărași, împreună cu cadrele didactice, au transformat parcul de lângă Muzeul Salvatorului Minier într-unul dintre cele mai plăcute locuri pentru picnic și concerte mici din Valea Jiului. Acest lucru a fost posibil datorită unui program de voluntariat implementat de Fundația Noi Orizonturi din Lupeni. ”Pentru aceasta, mulțumim Fundației Noi Orizonturi și sperăm la o cât mai bună colaborare în continuare”, spune Mihai Danciu, secretarul executiv al Asociației ”Planeta Petrila”.
Acesta a mai arătat că, tot în aceste zile, Asociația ”Planeta Petrila” a prezentat propria viziune cu privire la modul în care pot fi puse în valoare și exploatate în mod cultural și turistic clădirile de patrimoniul al Minei Petrila. În acest sens, pe 11 iulie 2019, reprezentanții proiectului Planeta Petrila s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara pentru a prezenta proiectul de conversie a ansamblului minier. ”Întâlnirea a urmat intenției afirmate de conducerea CJ HD pentru a cumpăra activele minei de la SNIM VJ și de a pune în aplicare proiectul Asociației Planeta Petrila de conversie a ansamblului protejat și dezvoltarea unui nou centru economic al orașului”, spune Mihai Danciu.
De asemenea, în 15-16 iulie 2019, viziunea pentru proiectele de regenerare urbană a fostelor ansambluri miniere a fost recunoscută la ședința Platformei pentru Regiunile Miniere în Tranziție care a avut loc la Bruxelles. ”Pe lângă aceasta, a impresionat întâlnirea privată cu Klaus-Dieter Borchardt și Aleksandra Tomczak, care au reiterat susținerea pentru acest proiect în fața reprezentantului SNIM VJ și Primarului Orașului Petrila”, mai spune Mihai Danciu.
Acesta a mai precizat că săptămânile viitoare vor fi la fel de intense pentru Asociația ”Planeta Petrila” în vederea pregătirii celor două mari evenimente de la finalul lui August: Festivalul Om Rău și Robotics Valley.