Monumentul reprezentativ al minerului realizat de Mimi Șaraga și amplasat la loc de cinste în ”inima” municipiului Petroșani a fost astăzi locul de desfășurare al unei emoționante ceremonii dedicate marcării Zilei Minerului. Pentru acest eveniment, anul acesta soclul statuii din Parcul ”Carol Schreter” a fost completat cu două plăci de marmură, pe una fiind inscripționat ”Imnul Minerilor” iar pe cealaltă fiind înscrise numele eroilor mineri care și-au pierdut viața în cele două exploatări miniere ale acestei localități: Mina Dâlja și Mina Livezeni.
La ceremoniile care au marcat anul acesta Ziua Minerului la Petroșani, pe lângă reprezentanți ai administrației publice locale și reprezentanți ai companiilor și sindicatelor miniere, au mai participat: europarlamentatul Gheorghe Falcă, prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Flaviu Bobora, senatorul Cristian Resmeriță, deputații Laurențiu Nistor și Lucian Heiuș, administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, rectorul Universității din Petroșani – Sorin Mihai Radu, Cristian Ionică – director general ASVJ Petroșani, consilieri locali și județeni precum și cetățeni ai municipiului Petroșani.
”Ca în fiecare an, am adus și de această dată, cu ocazia Zilei Minerului, omagiul meu pentru toți minerii care de-a lungul a peste 150 de ani, au plătit prețul suprem pentru a pune o bucată de pâine pe masă. Pentru toți aceștia, dar și pentru cei ce continuă să ducă lumina acestei activități mai departe, mulțumirea și recunoștința mea personală. Le urez tuturor minerilor să se bucure de fiecare dată când intră și când ies din subteran sănătoși, optimiști și bucuroși să se reîntoarcă acasă la familiile lor, la copiii lor”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Președintele Consiliului județean Hunedoara a arătat, la rândul său, că pentru toți locuitorii Văii Jiului, pentru cei care încă lucrează sau au lucrat în subteran, Ziua Minerului este o zi cu semnificații aparte. ”Astăzi se comemorează jertfa minerilor de la Lupeni care au declanșat cele două mari mișcări greviste, cea din 1929 și cea din 1977. Totodată, se cinstește memoria tuturor minerilor care și-au pierdut viața în subteran de-a lungul vremii, dar sunt sărbătoriți și minerii care au trudit sau încă trudesc în minele care mai funcționează aici. Astăzi, în acest cadru festiv, îi sărbătorim și pe ortacii care duc mai departe tradiția mineritului în această zonă bogată și frumoasă. Omagiu minerilor eroi și minerilor care nu mai sunt printre noi! Noroc bun și La mulți Ani minerilor care încă trudesc în adâncul pământului pentru a scoate cărbunele la lumină!”, a spus în discursul său președintele Mircea Flaviu Bobora.
Evenimente similare au avut loca astăzi în toate localitățile din Valea Jiului.