Niciunde în Valea Jiului, emoția Zilei Minerului nu este mai puternică decât acolo unde evenimentele istorice care au generat-o, s-au petrecut aievea. La Lupeni, locul în care bravi mineri au scris preț de mai bine de aproape două secole istoria mineritului, în ultima sută de ani au avut loc, pe lângă numeroasele accidente de muncă în care sute de mineri și-au pierdut viața, două dintre cele mai importante greve ale minerilor din Valea Jiului: cele din august 1929 și august 1977.
În aceste locuri încărcate de istorie, în fața Uzinei electrice de la EM Lupeni (locul în care a fost înăbușită în sânge greva minerilor din 1929), în fața troiței de la poarta 2 a EM Lupeni (locul în care a avut loc prima grevă anticomunistă din România, în 1977) și la monumentul ridicat în cinstea eroilor mineri de către maestrul Ion Irimescu (”Lupeni 29”) au fost prezenți astăzi, alături de mineri și reprezentanții acestora, numeroase personalități ale vieții publice, politice și guvernamentale de la nivel local, regional și național. Cu toții au ținut să-și exprime în acest fel respectul pentru această categorie socială definitorie pentru întreaga evoluție istorică, economică și socială a Văii Jiului.
Cele mai importante repere din istoria mineritului de la Lupeni au fost readuse în atenția opiniei publice prin discursul elaborat al apreciatului istoric și documentarist Ioan Velica, el însuși fost inginer miner inclusiv la Mina Lupeni. Mai apoi, așa cum se întâmplă de nouă decenii încoace, sirena de la Uzina electrică a Minei Lupeni a sunat din nou, pe 6 august, în memoria eroului-miner Vitoș Gavrilă și a celorlalți bravi eroi mineri care au pierit în cea mai sângeroasă reoprimare a unei revolte muncitorești din România secolului al XIX-lea. Și tot în memoria acestora, dar și în amintirea tuturor celor care, de-a lungul timpului, și-au dat viața în adâncurile pământului la Lupeni, au fost depuse, din partea oficialităților prezente, coroane de flori în acordurile ”Imnului Minerilor” intonat de fanfara municipiului Lupeni. O ceremonie similară a avut loc și la monumentul ”Lupeni 29”, ridicat în centrul municipiului Lupeni de sculptorul Ion Irimescu., un moment emblematic din istoria mineritului românesc.
Aceleași momente solemne au fost reeditate și la troița de la poarta 2 a Minei Lupeni, acolo unde o altă revoltă muncitorească, cea din august 1977, a consemnat începutul sfârșitului pentru regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu, nu înainte însă ca mulți dintre participanți să cunoască, din păcate, calvarul represiunii comuniste pentru curajul de a-și fi cerut, în mod liber, dreptul la o viață mai bună și la respect pentru munca grea din subteran.