S-au scurs 563 de ani de când s-a stins ”Lumina lumii”, marele comandant de oști Ioan (Iancu) de Hunedoara, omul în cinstea căruia clopotele bisericilor creștine bat cu regularitate, în fiecare zi, la ceas de amiază. Regent și Guvernator al Ungariei, mare comandant de oști, Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail.
Actele sale de vitejie se reflectă însă și în prezent, la fel de intens, în viața comunității din municipiul Hunedoara, locul în care se află Castelul Corvinilor, care a devenit recunoscut în întreaga lume, memoria faptelor de vitejie ale eroului transilvănean fiind la fel de vii în conștiința tuturor hunedorenilor. De aceea, sute de hunedoreni au fost prezenți astăzi la comemorarea voievodului transilvănean, eveniment care a avut loc în centrul municipiului Hunedoara, la statuia ridicată în cinstea acestuia. Aici a fost oficiat un serviciu religios și au fost depuse coroane de flori. Evenimentul a fost inclus în cadrul primei ediții a Festivalului Medieval Ioan de Hunedoara care se desfășoară în aceste zile în municipiul de pe Cerna, în organizarea Primăriei municipiului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
La momentul solem, au participat reprezentanți ai Primăriei și Consiliului local al municipiului Hunedoara, în frunte cu primarul Dan Bobouțanu, dar și invitați din partea Consiliului Județean Hunedoara (reprezentat de președintele Mircea Bobora, administratorul public Costel Avram și consilierii județeni Ancuța-Elena Suciu, Doinița-Maria Bălănesc, Rodica Dimulescu și Mircea Popa), ai Prefecturii județului Hunedoara (prin prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely), ai Senatului României (prin Carmen Eleonora Hărău) și ai Camerei Deputaților (prin deputații de Hunedoara Laurențiu Nistor și Ilie Toma), ș.a.
Municipiul Hunedoara, aflat în plină modernizare, îl cinstește astfel pe cel mai mare erou al său, Ioan de Hunedoara, Voievod al Transilvaniei, Regent și Guvernator al Ungariei, mare comandant de oști. Ioan de Hunedoara a lăsat în urma sa nu doar un castel și un domeniu feudal impresionant, ci și pagini de glorie care descriu lupta sa împotriva otomanilor. După 500 de ani, Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara primește câteva sute de mii de vizitatori pe an, iar orașul este într-o continuă transformare. Investițiile realizate până acum, dar și altele preconizate în următoarea perioadă vor schimba cu totul fața orașului.
Ioan (Iancu) de Hunedoara s-a stins din viața în 11 august 1456 în tabără militară de la Zemun, lângă Belgrad, fiind răpus de ciumă. Marele voievod al Transilvaniei s-a făcut remarcat în lupta antiotomană a popoarelor din sud-estul Europei. Ioan de Hunedoara a fost artizanul unei coaliții creștine care a încercat să oprească înaintarea otomanilor în Europa. Voievodul transilvan a fost primul comandat de oști care l-a învins pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed al II-lea. Pe mormântul său de la Alba – Iulia stă înscris așa ”S-a stins lumina lumii”.