Pe drept cuvânt, istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vâlcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor”, au adus Pasul Vâlcan în atenția a mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc. În amintirea vremurilor în care idealurile naționale și dragostea de neam și țară erau apărate cu armele în mâini, cu curaj și demnitate, la Pasul Vulcan, în vârful muntelui, faptele unor adevărați români, scrise cu sânge, au prins rădăcini în emoționantul ansamblu monumental ridicat aici, chiar pe locul în care Armata Română a dat prima mare bătălie pentru recâștigarea Ardealului, în august 1916.
Atunci când vine vorba despre atitudinea publică față de înaintași, față de istorie și față de reperele morale ale unei ere care mai trăiește doar prin memoria și respectul arătat de societatea contemporană, Vulcanul deține, la nivelul întregii Văi a Jiului, un fel de supremație. Aici, poate și datorită primarului Gheorghe Ile, poate și datorită activităților constante pentru prețuirea istoriei și onorarea momentelor remarcabile ale acesteia de către Asociația Cadrelor Militare în Rezevă și Retragere și ale Asociației Cultul Eroilor-Regina Maria, poate și datorită dascălilor de istorie de la școlile din oraș, dar în mod sigur datorită felului în care oamenii de aici trăiesc patriotismul și respectul față de istoria tuturor românilor, fac ca marile sărbători ale României să se bucure de atenția cuvenită.
Fie și doar din aceste motive, informația că, peste doar câteva zile, la Memorialul Eroilor din Pasul Vâlcan se vor reedita ceremoniile devenite deja punct de reper pe agenda evenimentelor publice ale vulcănenilor, nu este pentru nimeni o surpriză. La toate aceste evenimente sunt aștepați să participe și anul acesta toți cei care doresc să marcheze, în acest fel, respectul lor față de Istoria României și față de Eroii care au făcut posibilă, prin jertfa lor, făurirea României Mari.
Potrivit col.(r) Virgil Sanda, secretarul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului, asociație care împreună cu filiala locală a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” se ocupă de organizarea ceremoniilor de la Pasul Vâlcan, anul acesta evenimentele de la Memorialul Eroilor din Pasul Vâlcan vor avea loc sâmbătă, 24 august 2019. La acest eveniment au fost invitați să participe, ca de fiecare dată, o seamă de personalități ale vieții publice, de la cadre militare și ofițeri de rang superior ai Armatei Române, la prefecții județelor Hunedoara și Gorj, președinții celor două Consilii județene, parlamentari, primari, consilieri locali și județeni. Potrivit organizatorilor, anul acesta, la evenimentul de la Vulcan este așteptată și Viorica Dăncilă – Primul Ministru al României. ”Am pregătit și pentru acest an un ceremonial militar și religios special, cu prezentarea celor 12 drapele de luptă ale regimentelor, cu un Te Deum religios dedicat eroilor și cu depuneri de coroane din partea oficialităților la monumentele din ansamblul Memorialului Eroilor, dar și o agapă camaraderească la care sunt invitați să participe toți cei care vor veni la aceste manifestări”, a spus col.(r) Virgil Sanda.