Oricine parcurge drumul național 66A înspre frumoasa regiune a Retezatului, dinspre Uricani, poate admira statuia Maicii Domnului ce străjuiește șoseaua, undeva în zona cuprinsă între bazinul de acumulare de la Valea de pești și intrarea în satul Câmpu lui Neag.
Puțini sunt însă aceia care știu că această icoană a Sfintei Maria este o copie fidelă a statuii Maicii Domnului de la Lourdes (Franța). Aceasta a fost adusă în Uricani și amplasată în zona vechiului sat Câmpu lui Neag de preotul greco-catolic Ştefan Berinde şi soţia acestuia, Maria, în urmă cu mai bine de un secol, în Anul Domnului 1913.
De atunci şi până la desfiinţarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioşii din Valea Jiului au venit în fiecare an la acest monument într-un emoționant pelerinaj religios. Evenimentul, care se derulează în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (de Sfânta Maria Mare), s-a păstrat cu sfințenie, ca un veritail miracol creștin, inclusiv în vremea regimului comunist. Mai mult, în anul 1977 icoana a fost restaurată de preotul Ştefan Dănilă.
După anul 1989, tradiţia pelerinajelor la icoana Maicii Domnului de la Câmpul lui Neag a fost revitalizată. Acum, în vecinătatea acestui monument se găseşte şi un altul, reprezentând o cruce monumentală, care a fost ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).
Mai mulți credincioși din Uricani și din Valea Jiului au participat și anul acesta la pelerinajul catolic der la Câmpu lui Neag, unde un sobor de preoți a rostit rugăciuni şi devoţiuni, urmate de oficierea liturghiei în bisericile romano-catolică și greco-catolică, ridicate în orașul Uricani după anul 2000.
O altă icoană a Maicii Domnului urmează să fie amplasată, în viitorul apropiat și în municipiul Lupeni, în zona Penny, acolo unde terenul pentru construirea unie noi biserici greco-catolice a fost deja atribuit de autoritățile locale, printr-o hotărâre a Consiliului local Lupeni. Construcția este și ea finalizată, urmând ca la o dată ce urmează să fie stabilită probabil undeva în toamna acestui an, să aibă loc sfințirea bisericii și a icoanei Maicii Domnului.