Numărul celor care au dorit să participe la pelerinajul devenit deja tradițional, care se desfășoară în Pasul Vâlcanului, pentru a aduce prinos de recunoștință eroilor care s-au săvârșit aici în Marele Război al Reîntregirii a fost unul mare și în acest an. Desigur, până la urmă nu numărul celor care vin în acest sanctuar ridicat la peste 1600 de metri altitudine este elementul definitoriu al evenimentelor care sunt rememorate aici, ci mai ales calitatea oamenilor care vin aici, an de an, pentru a-i omagia pe cei care au făcut posibilă făurirea României Mari.
Veterani ai Armatei Române, ofițeri și subofițeri, ba chiar și generali ai Armatei Române au urcat și în acest an la Memorialul Eroilor de la Pasul Vâlcan, alături de oficialități locale și județene din Hunedoara, Gorj, Argeș sau București, pentru a lua parte la atât de emoționantele ceremonii care se țin pe platoul din fața acestui ansamblu monumental, prin strădania Filialele județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” (președinte Gheorghe Ile), a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara (președinte, col.(r) Dănilă Moldovan). Împreună cu aceștia, români adevărați (”în cuget și-n simțiri”) au salutat ridicarea drapelului pe catarg, pentru al treilea an conscutiv, în acordurile Imnului național interpretat de corul veteranilor militari din Pitești, prezenți special anul acesta, pentru acest eveniment. Mulți dintre aceștia au venit cu tricolorul în mâini și îmbrăcați în frumoasele straie populare ale oamenilor de pe aceste meleaguri.
Emoția manifestărilor care au avut loc și în acest an la Vulcan a fost reliefată nu doar în atitudinea celor prezenți, ci și în frumoasele cuvinte rostite aici de g-ral (r) Grigore Buciu – vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor-Regina Maria, de col.(r) Dănilă Moldovan (președintele ACMMRR Hunedoara – amfitrion, ca de fiecare dată, al ceremoniei), de prefectul județului Hunedoara – Fabius Tiberiu Kiszely, de subprefectul de Gorj – Sorin Gabriel Arjoca, de primarul Vulcanului – Gheorghe Ile sau de administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram.
Cuvintele acestuia din urmă au emoționat asistența și au cuprins, într-un fel, esența întregului eveniment: ”Centenarul României Mari a trecut, însă memoria evenimentelor care au condus la acest moment istoric determinant al națiunii noastre rămâne la fel de vie pentru patrioții acestei țări. Așa am simțit astăzi, în Pasul Vâlcan, acolo unde pe linia de front în care Armata Română a recucerit, în august 1916, prima palmă din pământul strămoșesc al Transilvaniei am venit din nou, în pelerinaj, alături de sute de compatrioți, la Memorialul Eroilor, ridicat aici de bravi români, patrioți, iubitori de țară și cu respect pentru Eroii națiunii noastre. Am urcat la Pasul Vâlcan mai ales ca român cu sentimente patriotice profunde, dar și ca prieten al unui alt brav român, care a făcut posibil acest eveniment: primarul Vulcanului, Gheorghe Ile. Mă bucur că aici, pe locul în care Oltenia se contopește cu Ardealul, un maramureșean și un moldovean pot sărbători împreună, alături de alte sute de români, făurirea României Mari, așa cum au visat cei care și-au dat viața pentru acest ideal, cu mai bine de un secol în urmă, tot aici, în frumosul Pas al Vâlcanului, pe drumul ce poartă cu cinste numele unui alt făuritor de neam și țară: Mihai Voievod Viteazul”, a spus, în discursul său, Costel Avram.
Anul acesta, în care România marchează 100 de ani de la semnarea Decretului Regal privind Cultul Eroilor căzuți în Marele Război, prin grija celor care continuă construcția Memorialului de la Pasul Vâlcan, acestui ansamblu i-a fost adăugat, simbolic, un mormânt al ostașului necunoscut, în semn de omagiu pentru cei peste 1500 de militari care au căzut pe frontul de luptă din Munții Vâlcanului. Primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile spune că, anul viitor, aici vor fi aduse și reînhumate osemintele unui brav ostaș necunoscut. Iar în anii următori vor mai fi adăugate și alte monumente care vor alcătui, împreună, unul dintre cele mai frumoase Memoriale istorice ale României.
Până atunci însă, cu sau fără ceremonie, dar întotdeauna cu sufletul curat și inima deschisă, românii cărora patriotismul le trăiește în trup și în suflet, vor continua să vină aici, zi după zi, an după an, pentru a-i omagia pe Eroii Neamului Românesc, pentru a le pune o lacrimă sau o floare pe simbolicul lor mormânt și pentru a-și aminti că, de mai bine de un secol încoace, aici granița care-i separa dureros și nedrept pe români de români, s-a transformat în granița care-i unește astăzi pe români, în veacul veacurilor.
Glorie eternă și recunoștință veșnică, Eroilor Neamului Românesc !