Prezentă sâmbătă, 7 septembrie, la Petroșani, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu a dat asigurări, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu toți primarii de orașe și municipii ale Văii Jiului, că regiunea va avea parte de acces la fonduri europene dedicate, în cadrul Inițiativei Teritoriale Integrate (ITI) pe care Guvernul intenționează să o negocieze cu Comisia Europeană, în vederea includerii în exercițiul bugetar european 2021-2027.
Aceasta apreciază că discuțiile pe acest subiect au fost pornite încă din 2015, când pe atunci în calitate de secretar de stat la MFE, Roxana Mânzatu a avut o primă discuție pe acest subiect cu autoritățile locale din Valea Jiului. De atunci s-au făcut pași importanți înainte, iar Roxana Mânzatu spune că abordarea politică a Guvernului este una categorică în această direcție. ”Valea Jiului merită deja aprecieri pentru ceea ce primarii de aici, comunitățile locale în general au reușit deja să facă în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pe programele naționale și regionale existente. Ceea ce am văzut că s-a făcut deja aici este impresionant, nu numai pe zona de infrastructură de apă și apă uzată, unde Valea Jiului este și un exemplu de bune practici la nivel național. Am văzut toate aplicațiile pe care Valea Jiului le are pe programele europene în derulare și asta arată clar că aici există deja experiență și competență în accesarea de fonduri europene. Astăzi vin cu vestea că Valea Jiului, în mod cert, va fi una din zonele în care vom avea abordarea de finanțare Inițiativa Integrată Teritorială (ITI), ceea ce înseamnă că autoritățile locale de aici vor avea la dispoziție fonduri europene dedicate, care vor putea fi accesate fără a parcurge etapele unei competiții naționale în atragerea de finanțări europene”, a declarat ministrul Roxana Mânzatu.
Aceasta a precizat că în a doua jumătate a lunii septembrie, vor avea loc la București și primele negocieri ale Ministerului Fondurilor Europene cu experții Comisiei Europene pe tema bugetului aferent exercițiului financiar european 2021-2027, după care urmează să fie pregătită și adoptată și o Hotărâre de Guvern în acest sens. În cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, Guvernul României va prezenta deja decizia fermă de a înființa un Program ITI, cu o valoare totală estimată la 1,5 miliarde de euro. Roxana Mânzatu spune că Valea Jiului este prima și cea mai importantă zonă vizată pentru includerea în acest program, dar a menționat că e posibil ca și alte zone cu probleme din România, cum ar fi spre exemplu, zona Botoșani sau Vaslui, e posibil să beneficieze de acest program.
În opinia unanimă a primarilor din Valea Jiului, exprimată la întâlnirea cu Ministrul Fondurilor Europene de Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, o astfel de abordare ar putea fi contraproductivă pentru Valea Jiului. ”Fără a minimaliza problemele altor regiuni ale țării, noi credem că Valea Jiului ar trebui să fie un fel de regiune-pilot în care să fie implementat un program ITI care să se și dovedească unul de succes și care să transforme radical această zonă și viața oamenilor de aici. Dacă acest program ITI va fi fărâmițat, iar bugetul va fi împărțit, atunci nici acesta nu va avea efectul scontat. Noi avem deja experiența unui alt program eșuat, în care Valea Jiului a fost declarată zonă specială, dar nici comunitățile locale și nici mediul de afaceri de aici nu a avut de câștigat de pe urma acelui proiect, pentru că alte 27 de zone din România au beneficiat de același statut. Trebuie să înțelegem că Valea Jiului este o zonă cu probleme sociale și economice care s-au accentuat în ultimii 30 de ani, o zonă în care s-au pierdut peste 50.000 de locuri de muncă din minerit, cu probleme majore generate de acest impact social care au fost lăsate pe seama autorităților locale. Este pentru prima oară când, prin acest ITI statul român face un pas concret și noi credem că Valea Jiului merită o șansă la dezvoltare, așa cum credem că regiunea poate deveni un model de bune practici în aplicarea unui astfel de program”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Până când Programul ITI va fi operațional (undeva la începutul anului 2021), primarii din Valea Jiului consideră că statul trebuie să acorde sprijin autorităților locale în cofinanțarea proiectelor europene aflate deja în derulare ori celor pentru care administrațiile publice au deja pregătite documentații, dar ezită să le depună pentru că nu au garanția resurselor necesare pentru cofinanțare. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu este de părere că Guvernul României, dacă vrea cu adevărat să ajute acum Valea Jiului, trebuie să găsească măcar surse de a asigura fonduri pentru cofinanțarea proiectelor pe care le au autoritățile locale. ”Trebuie să fim bine înțeleși. Sectorul minier, care asigura veniturile cele mai importante ale primăriilor din Valea Jiului, a fost diminuat, închis aproape total, prin decizii ale statului. Noi credem că tot statul are obligația să ia acum niște decizii care să ne sprijine în dezvoltare și în creionarea unui nou statut economic și social. Or, cu totul respectul, sumele pe care le-am primit toate primăriile, la rectificarea bugetară, sunt mult sub așteptările noastre și mult sub nevoile comunităților locale din Valea Jiului. Dacă Guvernul vrea să ne ajute cu adevărat, atunci măcar să ne ajute să putem cofinanța proiectele pe care le-am accesat și pe care le putem accesa”, a spus primarul Dănuț Buhăescu.
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu a declarat că a luat act de toate problemele semnalate de primarii din Valea Jiului și de soluțiile propuse, urmând ca acestea să fie supuse atenției Executivului. ”Ceea ce eu pot să vă garantez, este că acest ITI pentru Valea Jiului se va face ! În plus, pentru a veni în sprijinul comunităților locale în creionarea programului de investiții pe care-l va presupune acest program, Ministerul Fondurilor Europene va semna deja un proiect pe asistență tehnică, care va face posibil ca, în următoarele 9 luni, un grup de experți la nivel european să lucreze, în parteneriat cu reprezentanții comunității din Valea Jiului, la elaborarea Strategiei ce va sta la baza solicitării de fonduri europene în cadrul ITI. Chiar dacă orizontul anului 2021, când vom avea acces la banii din acest program de finanțare, pare îndepărtat, noi trebuie să începem de acum să lucrăm la elaborarea unei strategii și la întocmirea de proiecte, cu toate documentațiile aferente, astfel încât să putem implementa aceste proiecte încă din prima zi în care vom avea fondurile la dispoziție”, a mai spus ministrul Roxana Mânzatu.
Aceasta și-a arătat, în același timp, disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților locale din Valea Jiului și în ceea ce privește accesarea de resurse financiare pe alte programe de finanțare, deja disponibile, mai ales că a constatat că aici există un real interes pentru implementarea de programe europene, certificat prin numărul mare de proiecte aflate deja în execuție și al altora care figurează pe listele de așteptare pe diverse axe de finanțare.