În perioada 12-14 septembrie 2019, proaspăt inauguratul Iulius Town din Timișoara a găzduit un eveniment de știință dedicat popularizării și promovării disciplinelor STEM în rândul publicului larg de orice vârstă. Desfășurat sub genericul ”Romanian Science Festival”, evenimentul și-a propus nu doar de a sprijini educația alternativă din România, după modelul târgurilor de știință care sunt foarte populare în alte țări, ci și să prilejuiască tinerilor din țara noastră oportunitatea de a se întâlni cu alți tineri care au performat deja în domeniul științei și educației.
Astfel, mai mulți români care sunt studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, au susținut ateliere în licee și conferințe în piațeta Family din Iulius Gardens Timișoara, unde a avut loc și un târg de experimente în aer liber.
În rândul mentorilor care au conferențiat la acest inedit eveniment s-a numărat și Ciprian Ploștinar. Originar din Valea Jiului, absolvent al Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din municipiul Lupeni, Ciprian Ploștinar și-a desăvârșit studiile la Universitatea Oxford din Marea Britanică, unde și-a obținut titlul de doctor în fizica particulelor. Ciprian Ploștinar este în prezent cercetător senior la European Spallasion Sourse din Lund (Suedia) unde contribuie la construirea celui mai puternic accelerator de particule din lume. În acelaști timp, este ambasador al mai multor proiecte de educație și știință, derulate atât în România cât și în Marea Britanie, proiecte în care se implică pentru a inspira și a crea mai multe oportunități pentru mințile curioase și studioase din Europa.
Prezența unui tânăr de succes din Valea Jiului într-un proiect precum cel derulat la Timișoara sub egida ”Romanian Scince Festival” nu poate fi decât onorantă, cu atât mai mult cu cât, dincolo de palmaresul personal al apreciatului cercetător Ciprian Ploștinar, aceasta reflectă și calitatea actului de învățământ din Valea Jiului, de unde a pornit drumul spre performanță și spre cariere de excepție pentru foarte mulți tineri de succes în diverse domenii de activitate, oameni care aduc un plus de imagine și de respect Văii Jiului și pe care, de fiecare dată, ne bucurăm să vi-i putem și noi aduce în atenție.
Inițiativa ”Romanian Scince Festival” este cu atât mai lăudabilă cu cât, în primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură dintre diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.