Performantă dar modestă, asemeni caracterului oricăror mari oameni de succes, familia Valeriu și Iuliana Piscoi reprezintă un nume cu rezonanță în viața sportivă a Văii Jiului. De numele celor doi eminenți dascăli și antrenori sportivi se leagă succesul a generații întregi de sportivi care au generat performanță la cel mai înalt nivel și au adus onoare acestei zone a țării. Cu o carieră sportivă de certă valoare și cu un palmares care-i așează, neîndoielnic, în galeria marilor oameni de sport ai României, Valeriu și Iuliana Piscoi au pus, de curând, punct activităților sportive care i-au consacrat, odată cu atingerea vârstei care le permite pensionarea.
Chiar și așa, de curând pe numele prof. Iuliana Piscoi, Federația Română de Gimnastică Aerobică a emis titlul de antrenor emerit, un rezultat firesc al muncii de aproape o jumătate de secol pe care aceasta a desfășurat-o și, mai ales, al performanțelor pe care le-a girat. Titlul întregește ”zestrea” familiei Piscoi, știut fiind faptul că și soțul acesteia, prof. Valeriu Piscoi este antrenor emerit, titlu obținut pentru performanțele sale în disciplina sportivă de popice.
Drumul spre performanță dar și frumoasa poveste de familie a soților Piscoi a început undeva, în anii 1970, în perioada în care bănățeanul Valeriu Piscoi (fiu al unui celebru popicar din Buziaș) și vulcăneanca Iuliana (absolventă a primei generații de liceeni din Vulcan pregătită în domeniul sportiv de celebri Marta și Bela Karoly) se întâlnesc la București, ca studenți ai Institutului Național de Educație Fizică și Sport (IEFS). Cei doi se căsătoresc în 1973, iar 3 ani mai târziu vin la post în Valea Jiului, o zonă în care vor aduce glorie, timp de peste patru decenii, sportivilor angrenați în diverse ramuri ale sportului.
Valeriu Piscoi face ”istorie” mai ales la popice, atât în plan local, cu echipele de la Petrila și Vulcan, dar și ca antrenor al lotului național de popice-seniori, cu care va aduce României 11 medalii obținute în cadrul unor reputate competiții internaționale. Rezultate buna va înregistra însă, de-a lungul anilor, și la alte discipline sportive, precum: atletism, haltere, lupte libere, volei sau handbal. În același timp, soția sa, prof. Iuliana Piscoi se dovedește a fi nu doar un dedicat și apreciat cadru didactic al Școlii Sportive din Petroșani, ci și un antrenor de excepție, numele său figurând între fondatorii școlii românești de gimnastică aerobică, sport în care va aduce, inclusiv prin sportivii formați în Valea Jiului, nu mai puțin de 40 de medalii obținute la Campionatele Europene și Campionatele Mondiale de Gimnastică Aerobică.
Performanțele lui Valeriu și ale Iulianei Piscoi obținute constant și consecvent pe scena sportivă a României vor aduce Văii Jiului respectul cuvenit în elita sportului românesc. Aceste performanțe sunt dublate în viața familiei Piscoi și de reușitele celor doi copii ai acestora, fiul fiind astăzi apreciat medic stabilit la Bruxelles, iar fata, eminentă studentă la Cluj.
Dincolo de excepționala carieră sportivă a soților Valeriu și Iuliana Piscoi, confirmată de performanțele celor peste patru decenii de activitate și de titlul de antrenori emeriți cu care au fost recompensați și dincolo de respectul întregii comunități din Valea Jiului de care se bucură, cei doi soți trăiesc în prezent mâhnirea că, pensionari fiind, par a fi uitați tocmai de cei în responsabilitatea cărora se află recompensarea sportivilor români de certă valoare. O lege adoptată în anul 2002 (legea 118/2002) consfințește dreptul la o indemnizație de stat pentru sportivii și antrenorii care au adus României medalii de aur. Atât Valeriu Piscoi, cât și Iuliana Piscoi au făcut demersuri în acest scop, prin depunerea dosarelor justificative la Ministerul Tineretului și Sportului de unde însă, din păcate, răspunsul firesc întârzie să apară.
Până când și statul român va remarca și recompensa ca atare impresionantul CV în materie de sport al familiei Piscoi, în mod categoric comunitatea locală (în mod special comunitatea sportivă) din Petroșani și din Valea Jiului își exprimă admirația pentru această onorabilă familie, gest căruia ne alăturăm și noi.