În luna septembrie a fiecărui an, comunitatea maghiară din județul Hunedoara derulează festivalul cultural ”Zilele Culturii Hunedorene”. Ajuns în fața celei de-a X-a ediții, anul acesta evenimentul organizat de Asociația ”Carbo Gremium” va avea drept centru al manifestărilor din cadrul ”Zilelor Culturii Hunedorene” municipiul Petroșani.
Aici se vor derula, în perioada 20-22 septembrie 2019 cele mai importante activități ale ”Zilelor Culturii Hunedorene”, iar o parte a evenimentelor programate în cadrul acestui proiect vor fi găzduite și în comunitățile maghiare din alte localități hunedorene. La Petroșani, potrivit președintelui Asociației ”Carbo Gremium”, Ana Bartos, vor avea loc diverse activități culturale, gastronomice și artistice, care vor fi derulate de un grup de peste 70 de artiști maghiari din țară dar și din Ungaria, ce vor fi prezenți pentru trei zile în Valea Jiului. ”Este pentru prima oară când municipiul Petroșani găzduiește festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Maghiare Hunedorene. Cu acest prilej, invităm alături de noi artiști pe toți cei care doresc să participe la gătitul tradiționalului gulaș unguresc, dar și la momentele artistice speciale pe care le-am, pregătit pentru publicul din Petroșani”, spune Ana Bartos.
În programul Zilelor Culturii Maghiare, care debutează vineri, 20 septembrie la Petroșani, figurează evenimente în aer liber, concerte de fanfară, muzică și dansuri populare maghiare, demonstrații de gimnastică aerobică și un inedit concurs gastronomic de preparare a celebrului gulaș unguresc. Printre invitații de onoare ai ediției din acest an Zilelor Culturii Maghiare de la Petroșani se vor afla fanfara minerilor din Varpalota (localitate înfrățită cu municipiul Petroșani), formația artistică Szaggato din Paks (Ungaria) și formația de muzică populară ”Haromszek” din Sf. Gheorghe.
În organizarea acestui eveniment, Asociația ”Carbo Gremium” se va bucura și de sprijinul autorităților locale de la Petroșani. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că activitățile care au loc în cadrul acestui festival aduc în prim-plan tradițiile comunității maghiare din Valea Jiului și din Transilvania, fiind întotdeauna așteptate cu interes atât de comunitatea maghiară din municipiul Petroșani, cât și în general, de comunitatea locală.