Senatorul Cristian Resmeriță solicită Ministerului Energiei implicare în situația angajaților de la SNIMVJ
Senatorul de Valea Jiului Cristian Resmeriță apreciază că Ministerul Energiei are obligația de a acționa de urgență pentru rezolvarea situației în care riscă să ajungă peste 300 de salariați ai Societății Naționale pentru Închideri de Mine (SNIMVJ) din Valea Jiului. În opinia parlamentarului, aceștia ar putea rămână fără loc de muncă și fără acces la protecție socială după 31 decembrie 2019.
”Din ceea ce știm la acest moment, la finalul acestui an activitatea din subteran de la SNIMVJ urmează să înceteze. Acest lucru pune într-o situație delicată o bună parte din cei 371 de angajați ai acestei companii. Dacă în ceea ce privește situația pentru circa 50 până la 70 de salariați, lucrurile sunt simple, pentru că îndeplinesc condițiile de vârstă și de vechime din legea pe care eu am reușit să o trec în Parlament, iar aceștia vor putea ieși la pensie, pentru alți circa 300 de oameni, lucrurile sunt ceva mai complicate. Mulți dintre aceștia mi-au semnalat situația și mi-au cerut sprijin, iar eu cred că Ministerul Energiei are obligația să ia măsurile care trebuie luate și care nici măcar nu sunt atât de complicate, astfel încât să putem rezolva situația acestor salariați. Cert este că nu putem lăsa acești oameni fără protecție socială sau fără soluții pentru viitor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
În cadrul unei conferințe de presă susținută la Petroșani, acesta a prezentat și măsurile care sunt la îndemâna celor responsabili și care trebuie doar inițiate, susținute și aplicate corespunzător dacă există voință din partea celor de la Ministerul Energiei. Asta cu atât mai mult cu cât, așa cum precizează senatorul Cristian Resmeriță, Valea Jiului are și un ”aliat” cu putere de decizie în acest minister, în persoana lui Doru Vișan.
Parlamentarul apreciază că pentru a asigura o protecție socială reală pentru acei angajați ai SNIMVJ care deși au vechime în subteran, dar nu au îndeplinit încă vârsta de pensionare, este necesară emiterea unui nou act normativ, similar Ordonanței 36 (care a încetat să producă efecte la începutul anului 2019), prin care pentru unul sau doi ani să se asigure un venit de completare și acumularea de vechime pentru cei care, în acest interval de timp, vor îndeplini prevederile legale pentru a ieși, la rândul lor la pensie. ”Solicit Ministerului Energiei să acționeze rapid în această direcție, cu atât mai mult cu cât un astfel de demers este susținut de toți liderii politici și guvernamentali cu care am discutat chiar aici, în Valea Jiului, pe acest subiect. Am discutat cu cei de la SNIMVJ care mi-au spus că ne aflăm, din perspectiva termenelor de aplicare ale unui astfel de act normativ, în ceasul al doisprezecelea și că acesta trebuie adoptat undeva cel târziu la mijlocul lunii octombrie, pentru a putea fi aplicat legal în situația angajaților de la SNIMVJ”, spune Cristian Resmeriță.
În același timp, senatorul Resmeriță apreciază că, în ceea ce privește salariații de la SNIMVJ care nu îndeplinesc condiții de ieșire la pensie sau care doresc să-și continue activitatea în minerit, CEH și SNIMVJ, împreună cu Ministerul Energiei (care patronează ambele companii miniere din Valea Jiului) trebuie să încheie un protocol similar celui semnat în 2012, astfel încât cei de la SNIMVJ să poată fi preluați, transferați ori reangajați în unitățile miniere din cadrul CEH.
În altă ordine de idei, senatorul Cristian Resmeriță consideră că este tot de datoria Ministerului Energiei să facă diligențele care se impun pe lângă Comisia Europeană, pentru a stabili o dată exactă până la care minele Lupeni și Lonea, pentru care s-a stabilit că nu-și pot închide activitatea la finalul acestui an (așa cum se anunțase inițial). ”E foarte important să știm cât timp mai pot funcționa aceste mine, pentru că dacă vorbim de un termen mai mare de un an atunci se impune realizarea de noi angajări, și vorbim aici de câteva sute de angajări necesare pentru activitatea din subteran, unde vor putea lucra și cei care-și pierd locul de muncă prin închiderea SNIMVJ, dar și ceilalți doritori care au deja depuse cereri în acest sens la CEH”, mai arată senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta promite că, așa cum a făcut în toate celelalte situații care au viat identificarea unor soluții și crearea cadrului legislativ necesar pentru a-i sprijini pe muncitorii din sectorul minier al Văii Jiului, va face și de data aceasta tot ce este necesar pentru ca fie indecizia, fie lentoarea cu care acționează uneori funcționari ai statului, să nu afecteze drepturile oamenilor pe care-i reprezintă.