Este neîndoielnic faptul că arta, sub orice formă de manifestare, reprezintă ”templul” ce definește spiritul uman, așa cum credința îl desăvârșește. Tocmai de aceea, arta este capabilă să unească oameni, de cele mai felurite profesii sau convingeri, determinându-i să-și conjuge atenția spre acele valori capabile să aducă nu doar succesul unor oameni excepționali, ci și progresul unei întregi comunități.
Printre cei care și-au asumat o astfel de nobilă misiune se numără și cavalerii din Valea Jiului, reuniți în Comanderia 123 ”Matei Corvin” Petroșani din cadrul Marelui Priorat General Magistral al României, parte a Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim. În fond, organizația reunește o seamă de personalități ale vieții economice, sociale, politice, administrative și culturale din regiune, pentru care credința și spiritul real cavaleresc reprezintă valori morale ce le definesc fiecăruia în parte personalitatea.
Pentru al doilea an, membrii acestui Ordin și-au unit forțele din dorința de a se implica în promovarea unor tineri de valoare din Valea Jiului, în cadrul balului caritabil care se desfășoară sub generosul generic ”Toamna la cules de fapte creștine”. Anul acesta, într-o atmosferă elegantă, girată atât de prezența cavalerilor din Comanderia 123 ”Matei Corvin” Petroșani și a oaspeților de onoare ai acestora, dar și de cadrul unic al sălii de evenimente de la Complexul Rusu din Parâng, evenimentul și-a propus să aducă în atenție câteva tinere talente ale zonei, devenite deja repere ale culturii și artei. ”Ne-am dorit ca, prin acest eveniment, să contribuim și noi la proiectul lansat de profesorul Aurelian Epuraș de la secția de muzică a Școlii ”IG Duca” din Petroșani, prin care se dorește achiziționarea unui pian de concert pentru elevii talentați ai acestei școli speciale din Valea Jiului. Și ne-am propus să facem acest lucru tot cu ajutorul artei, organizând o licitație a unor lucrări din creația pasionatului și talentatului artist fotograf Sergiu Vințan. Mă bucur că inițiativa noastră a avut succes și, mai ales, mă bucur că putem contribui la punerea în valoare a unor tineri valoroși din comunitatea noastră”, a explicat Daniel Cantemir Blag, Cavaler Comandor, conducător al Comanderiei 132 ”Matei Corvin” Petroșani.
Imagini reprezentând câteva ”Temple” ale Credinței din România, Ungaria, Austria, Italia, Elveția și Lichtenstein au fost licitate în acest scop, de pasionați ai acestui tip de artă care și-au dorit să intre în posesia unei reproduceri în miniatură a imaginilor lui Sergiu Vințan. Asta deoarece lucrările în formatul de expoziție vor avea alți destinatari, urmare a deciziei luate de organizatori și contributori, care au decis să doneze aceste lucrări Spitalului Municipal Vulcan, unde acestea vor fi expuse permanent pe secția de boli paleative, pentru a le mângâia zilele celor aflați aici înaintea întâlnirii Creatorului, în Marele Său Templu.
Fondurile adunate din această licitație de artă au fost donate proiectului ”Fabrica de pian”, iar drept mulțumire, dar și drept dovadă că decizia acestui gest este una absolut meritată, tinerii artiști Ecaterina Frank, Mihai Neag, Alexandru Iacob și Radu Torok au făcut în direct proba măiestriei lor artistice, în interpretarea unor partituri celebre ale muzicii clasice, învățate sub bagheta remarcabililor profesori coordonatori Adina Stan, Camelia Ilina și Aurelian Epuraș. Pentru că acest inedit concert a avut parte și de prezența remarcabilului prof.dr. Remus Henning (membru, la rândul său, al Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim), unul dintre cei mai apreciați organiști ai Europei, prezent la Petroșani, tot la invitația Comanderiei 132 ”Matei Corvin” Petroșani, într-un concert magistral oferit gratuit publicului din Petroșani în ambianța Bisericii Catolice ”Sf. Varvara” din localitate. Domnia sa, a oferit Școlii ”IG Duca” din Petroșani, oportunitatea de a beneficia de două burse pentru elevii secției de muzică la un masterclass de pian, care va avea loc anul viitor la București în susținerea unor personalități muzicale de rang european.
Pentru că în atenția cavalerilor din Valea Jiului de un loc aparte se bucură nu doar tinerii cu valențe artistice deosebite, ci și cei care prin rezultatele obținute în activitatea lor școlară dau măsura valorii umane, și anul acesta Comanderia 132 ”Matei Corvin” Petroșani a acordat Premiul ”Matei Corvin” care i-a revenit celui mai bun elev de clasa a XI-a de la cel mai bun liceu din Valea Jiului. Premiul i-a revenit lui Rareș Dobre Baron, absolvent cu media 10 al clasei a XI-a în anul școlar 2018-2019, elev al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, premiul fiindu-i înmânat acestuia în cadrul evenimentului ”Toamna la cules de fapte creștine”. De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment, i-a fost decernat un premiu de excelență și dirigentului acestui elev merituos, prof. Adrian Aurelian Boantă.
Este evident, fie și doar din simpla trecere în revistă a faptelor prin care cavalerii Comanderiei 132 ”Matei Corvin” Petroșani înțeleg să dea cuvenita atenție educației, culturii și artei, că ”Toamna faptelor creștine” a debutat sub cele mai generoase auspicii în comunitatea valoroasă a Văii Jiului.
Cinste lor !