Petroșaniul a făcut cunoștință cu tradițiile culturale și gastronomice ale comunității maghiare
În creuzetul multietnic din localitățile Văii Jiului, comunitatea maghiară și-a câștigat un loc definitoriu, atât prin calitatea membrilor săi, cât și prin modul în care maghiarii de aici reușesc de fiecare dată să creeze evenimente menite să le pună în valoare tradițiile și cultura într-un mod care culege binemeritate aprecieri din partea tuturor celorlalte etnii reprezentative din această regiune a țării.
Așa s-a întâmplat și în zilele care au marcat, anul acesta, debutul ”Zilelor Culturii Maghiare Hunedorene” (eveniment ajuns la cea de-a X-a ediție) la Petroșani. Aici, sâmbătă, 21 septembrie 2019 au avut loc o serie de activități menite să aducă în atenția întregii comunități tradițiile culturale și gastronomice ale maghiarilor, dar și o seamă de personalități din cadrul comunității maghiare hunedorene a căror implicare în viața publică este una apreciabilă. La sărbătoarea din acest an a comunității maghiare din municipiul Petroșani, alături de respectați lideri ai acesteia, precum Janosz Szasz (preot paroh al Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Varvara”), Eduard Wersanski, Csaba Kutasi (președinte interimar al UDMR Petroșani) ș.a., au fost prezenți primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, europarlamentarul Iuliu Winkler (lider al Organizației județene a UDMR Hunedoara), Pogocsán Ferdinánd (viceprimarul municipiului Deva), Széll Lőrincz (directorul executiv al DJST Hunedoara) ș.a.
Cu prilejul deschiderii ”Zilelor Culturii Maghiare în județul Hunedoara”, la Petroșani, în zona Centrului Civic au avut loc o serie de evenimente în aer liber, unde publicul a fost așteptat cu programe culturale, concerte și delicii din gastronomia maghiară. În așteptarea verdictului pentru ineditul concurs de pregătit al celebrului gulyas unguresc, publicul a fost invitat să se bucure de un inedit concert de promenadă al fanfarei din orașul Varpalota, localitate înfrățită de peste 20 de ani cu municipiul Petroșani.
”Am fost plăcut surprins de activitățile dedicate Zilelor Culturii Maghiare și felicit comunitatea maghiară din Petroșani și din județ pentru această frumoasă inițiativă, dar și pentru faptul că Petroșaniul e gazda celei de a 10-a ediții. Vreau să mulțumesc în special comunității maghiare pentru tot ce a făcut și face pentru comunitatea noastră de la Petroșani. Este o sărbătoare a comunității maghiare dar și a noastră, a comunității din Petroșani și Valea Jiului și cred că astfel de evenimente nu fac altceva decât să păstreze vie tradiția și cultura maghiară și a noastră, implicit, și datoria noastră este să o transmitem mai departe tinerelor generații. Faptul că la Petroșani, și în Valea Jiului, trăiesc de peste 150 de ani mai multe etnii, nu poate fi decât un exemplu de conviețuire într-o Europă unită, cu valori comune și identități diferite”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Tot la Petroșani, în Aula Magna a Universității din Petroșani a avut loc și decernarea premiilor ”Barcsay Ákos”, eveniment reprezentativ care marchează startul oficial al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara.
În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor ”Barcsay Ákos”, care a avut loc sâmbătă seara, în sala festivă a Universității din Petroșani, deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, a reiterat cele mai importante momente ale Zilelor Maghiare, arătând că acestea au devenit cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din județ. ”Zilele Maghiare din județul Hunedoara înseamnă pentru noi puncte de întâlnire. Este o perioadă când primim oaspeți din Secuime, pe prietenii noștri din județul Covasna, dar și din Harghita. Proiectele pe care le organizăm împreună fac parte din parteneriatul comunității noastre cu cea din Secuime. Îi întâmpinăm cu drag și pe oaspeții noștri din Ungaria. Ne leagă o prietenie veche de județul Vas, de orașele Szombathely și Várpalota, și o nouă prietenie cu localitatea Ikervár, înfrățită de curând cu Mărtinești. Zilele Maghiare reprezintă și un punct de referință în privința conviețuirii comunităților maghiară și română. Azi, pot afirma cu mândrie că și membrii comunității române așteaptă oferta culturală și gastronomică a Zilelor Maghiare, iar prin evenimentele noastre pot cunoaște tradițiile noastre”, a subliniat Iuliu Winkler.
El a apreciat că Zilele Maghiare din județul Hunedoara reprezintă cea mai importantă sărbătoare comunitară a maghiarilor hunedoreni. ”Acest deceniu a fost marcat și de consolidarea încrederii atât în sânul comunității noastre, cât și între comunități. Doresc să felicit echipa de organizatori și să mulțumesc pentru sprijinul financiar primit de la guvernul Ungariei, de la primăriile din Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni, de la Fundația Communitas. Fără sprijinul lor nu am fi reușit să organizăm ediția jubiliară”, a precizat Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.
La rândul său, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, Kocsis Attila, coordonatorul Zilelor Maghiare a vorbit despre obiectivele acestei serii de evenimente. ”Pe de-o parte, am dorit să organizăm o manifestare la nivel județean, să aducem evenimentele în toate localitățile unde trăiesc membrii comunității. Pe de altă parte, scopul nostru a fost ca Zilele Maghiare din județul Hunedoara să fie o manifestare bilingvă. Îi invităm și îi așteptăm cu drag să participe pe toți membrii comunității românești. Dorim să consolidăm buna conviețuire, relația româno-maghiară, ceea ce pentru noi, comunitățile szórvány (comunitățile maghiare dispersate -n.n.) nu este o simplă necesitate, ci o obligație. Doar cooperând cu majoritatea, putem atinge obiectivele comunității noastre” a afirmat Kocsis Attila.
Premiile ”Barcsay Ákos” au fost decernate pentru a 6-a oară. În cadrul acestei festivități, anual, 3 personalități primesc această distincție, fiind vorba despre un reprezentant al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din sfera civilă. Premianții anului 2019 sunt:
- călugărul franciscan Böjte Csaba, președintele Fundației ”Sfântul Francisc” din Deva;
- Illyés Katalin, directorul Școlii Generale nr. 4 din Vulcan;
- inginerul Daradics János, ofițer de cercetași din Deva.
La Petroșani, evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de dans popular oferit de Ansamblul ”Háromszék” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Evenimente similare au avut loc în Valea Jiului și la Lupeni.
Zilele Culturii Maghiare Hunedorene continuă cu un regal de concerte de muzică ușoară, dansuri medievale și populare, spectacole pentru copii, târguri ale meșteșugarilor și preparare de bucate tradiționale care sunt sunt doar câteva dintre manifestările care vor avea loc sâmbătă, 28 septembrie 2019, în Piața Cetății din Deva, după următorul program:
- orele 9:00 – 11:00, terenul cu gazon artificial Realsport: Turneu de fotbal aniversar (finală). Participă echipe din Deva, Cristur, Lupeni, Cluj-Napoca și Mezokovesd (Ungaria)
- ora 12:00, Piața Cetății: Amestec de arome – Preparare de gulaș, prăjire de cârnați și clătite, kürtós-kalács – operă a maeștrilor bucătari din Deva și din Zsombó, Békéscsaba și Szarvas (Ungaria)
- orele 14:00 – 23:00, Piața Cetății: Program în aer liber și Târg al meșteșugarilor (Târgul meșteșugarilor cu lucrări realizate de adulți – ”Mâini iscusite”; Târgul meșteșugarilor cu lucrări realizate de copii – ”Mânuțe mititele”; Programe pentru copii organizate de tinerii de la Biserica Reformată Deva – Cort IKE și Baby parking)
- ora 14:00, Piața Cetății: Concert de muzică ușoară susținut de trupa ”Lobonc” a Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” Deva
- ora 15:00, Piața Cetății: Spectacol pentru copii, ”Piskóta Panni”
- ora 16:00, Piața Cetății: Spectacol de folclor – Corul pensionarilor ”Szivárvány” (dirijor: Domokos Balázs)
- ora 16:30, Piața Cetății: Dansuri populare maghiare cu Ansamblul Folcloric din Cristur (director artistic: Szabó Julianna)
- ora 17:00, Piața Cetății: Ansamblul de dans medieval ”Renaissance” (director artistic: Gáspár-Barra János)
- ora 18:00, Piața Cetății: Concert Szimpla Kárpáci
- ora 19:30, Piața Cetății: Concert Delhusa Gjon.