În cursul acestei dimineți, la solicitarea expresă a minerilor de la EM Paroșeni, transmisă prin intermediul viceprimarului din Vulcan, senatorul de Valea Jiului Cristian Resmeriță a răspuns invitației acestora de a veni în mijlocul lor pentru a analiza împreună ce este de făcut în privința adoptării actului normativ prin care sunt prelungite prevederile Ordonanței 36 (care a expirat la începutul acestui an), astfel încât să fie garantată protecția socială a salariaților SNIMVJ, după încetarea activității acestei companii. Minerii se tem că, în lipsa acestui act normativ, vor rămâne, după 1 ianuarie 2020 fără protecție socială, odată cu pierderea locului de muncă.
”Eu am avertizat asupra acestei situații încă de săptămâna trecută și le-am cerut celor de la Ministerul Energiei să facă ce trebuie să facă pentru ca acest act normativ să fie adoptat până nu e prea târziu. Am constatat că demersul meu i-a scos din adormire pe mulți din cei care trebuiau să acționeze și știu că de la Ministerul Energiei au plecat actele aferente acestei Ordonanțe. Documentele au primit aviz favorabil la Ministerul Muncii și acum am înțeles că ele se află blocate undeva la Ministerul Finanțelor. Le-am spus toate acestea și oamenilor de la Paroșeni și le mulțumesc pentru că au încredere în mine. În același timp, am simțit o tensiune în rândul lor, absolut îndreptățită având în vedere situația de incertitudine în care se află, și mă tem că dacă cei responsabili din Guvern nu vor lua măsuri, există riscul să ne confruntăm și cu alte acțiuni, poate și mai radicale, din partea salariaților de la SNIMVJ. Sper să nu se ajungă acolo dar, în același timp, atrag atenția că deja e târziu și funcționarii din ministere trebuie să se trezească din adormire și să miște lucrurile în privința emiterii Ordonanței 36, mai ales că, la nivel de decizie politică, știu că există accept și susținere totală pentru acest proiect”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la sediul Sindicatului Muntele, alături de președintele acestuia, Darius Câmpean, senatorul de Valea Jiului a făcut referire și la situația Complexului Energetic Hunedoara și, mai ales, la perspectivele activităților miniere și termoenergetice din Valea Jiului. Liderul sindical Darius Câmpean a anunțat că, în urma demersurilor făcute de senatorul PSD Cristian Resmeriță în Comisia pentru Energie din Senatul României, Ordonanța 60 care prevede reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, act normativ cu impact major pentru viitorul CEH, a fost votată în Senat și urmează să intre în dezbatere și vot, la Camera Deputaților. ”În ședința de plen din această săptămână a Senatului, au fost votate modificările Ordonanței 60, ordonanță care șterge datoriile CEH, care ne permite trecerea Termocentralei Mintia spre Consiliul Județean Hunedoara și formarea unui alt Complex Energetic, căruia noi i-am spus ”Valea Jiului”. Este un lucru extrem de important pentru noi aprobarea acestei ordonanțe în Senat, mai ales că documentul urmează să meargă în Comisia de Industrii de la Camera Deputaților, după care în plen în Camera Deputaților, unde sperăm că se va obține, de asemenea, un vot favorabil”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că nu a fost deloc ușor să-și convingă colegii din Senat să dea un vot favorabil pentru toate cele 8 amendamente depuse împreună cu deputatul Laurențiu Nistor și alți colegi social-democrați, în condițiile în care ștergerea datoriilor CEH este o măsură controversată. ”Tocmai pentru că știu care e situația reală a CEH, am susținut împreună cu domnul deputat Laurențiu Nistor și alți colegi de-ai mei din Comisia de Energie aceste 8 amendamente care modifică substanțial prevederile inițiale ale Ordonanței 60. Aceasta a fost modificată aproape în întregime și pot să vă spun că dacă se votează și în Camera Deputaților, atunci CEH are toate datoriile șterse. În același timp, trebuie să știți că nu toată lumea este de acord cu acest lucru, pentru că această țară nu este formată doar din Valea Jiului și din datoriile CEH. Dar am reușit să-mi conving colegii la Senat și sunt convins că domnul președinte Laurențiu Nistor va reuși să realizeze acest lucru și la Camera Deputaților”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta a mai precizat că, în noua sa formă, așa cum a fost adoptată în Senat după validarea celor 8 amendamente, Ordonanța 60 asigură pe de o parte ștergerea datoriilor CEH, și pe de altă parte trecerea Termocentralei Mintia către Consiliul Județean Hunedoara. De asemenea, cele patru exploatări miniere din Valea Jiului care mai sunt în prezent deschise, împreună cu Termocentrala Paroșeni și Sucursala PrestServ au cale liberă pentru a forma o nouă entitate care va funcționa pe piața de energie.
Reprezentanții Sindicatului Muntele consideră, la rândul lor, că dacă acest parcurs legislativ va fi urmat, atunci activitatea minieră și energetică din Valea Jiului are toate șansele să continue, cu implicații pozitive pentru întreaga economie a regiunii.