Asociația „Planeta Petrila” pune Petrila pe harta Europe Code Week 2019

Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila, Clubul Copiilor Petrila, Biblioteca Orășenească „Gheorghe Ittu” din același oraș, în parteneriat cu Asociația „Planeta Petrila” organizează evenimentul Updated Heritage Promotion (https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/2367), care constă într-o serie de patru ateliere de grafică pe calculator, imprimare 3D, programarea cu micro:bit și realizarea unei machete în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană.

Acestea se adresează unui grup de 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 – 14 ani și se desfășoară în perioada 07 – 17 octombrie 2019, astfel:

  • 07.10.2019, între orele 17:00 – 18:00, la sediul Bibliotecii Orășenești „Gheorghe Ittu” Petrila:

– Utilizarea unei tablete grafice.

  • 09.10.2019, între orele 15:00 – 18:00 (câte o oră pentru fiecare grup – copiii vor fi împărțiți în 3 grupuri), la atelierul echipei de robotică „RO063 Wafy”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” – Structură Grădinița PN2 Petrila (str. 8 Martie):

– Imprimarea 3D.

  • 14.10.2019, între orele 15:00 – 16:00, la sediul Bibliotecii Orășenești „Gheorghe Ittu” Petrila:

– Placa de dezvoltare BBC micro:bit.

  • 17.10.2019, între orele 16:00 – 17:00, la sediul Bibliotecii Orășenești „Gheorghe Ittu” Petrila:

– Realizarea unei machete.

Parteneri:
Clubul Copiilor Petrila, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila, Biblioteca Orășenească „Gheorghe Ittu” Petrila.

Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code – (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Detalii despre evenimente:

Acest proiect are drept scop familiarizarea tinerilor cu tehnologia – majoritatea tinerilor din comunitatea noastră nu au văzut niciodată și nu știu ce se poate face cu o imprimantă 3D, o tabletă grafică sau o plăcuță micro:bit. Astfel, cu cei 300 de Euro alocați în cadrul inițiativei Meet and Code, am achiziționat o imprimantă 3D și o tabletă grafică, instrumente care vor servi atingerii acestui scop – în cadrul acestui proiect, dar și în proiecte viitoare.

Totodată, am construit acest program de evenimente astfel încât tinerii participanți să aibă un exemplu despre cum ne putem folosi de tehnologie în alte domenii. Căci există o cursivitate între cele 4 ateliere, astfel: în primul atelier, vom realiza schița unei căsuțe tradiționale țărănești; apoi, vom începe printarea acestei căsuțe; plăcuța micro:bit va afișa un mesaj de bun-venit; iar toate aceste elemente vor fi folosite în construirea unei machete de prezentare a casei tradiționale. Practic, o metodă modernă de promovare a patrimoniului.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici – https://www.asociatiatechsoup.ro/blog/evenimentele-meet-and-code-2019.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.