Proiectul legislativ inițiat de mai mulți parlamentari, printre care se numără și senatorii hunedoreni Viorel Sălan și Cristian Resmeriță, care prevede regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, a fost votat, zilele acestea, cu unanimitate de voturi în Senatul României.
Potrivit acestui proiect de lege, mai multe cetăți dacice aflate în perimetrul județului Hunedoara, care se află în patrimoniul UNESCU dar care au nevoie urgentă de protecție împotriva braconajului arheologic și de lucrări specifice de conservare și restaurare în vederea includerii acestora în circuitul turistic, ar putea trece în administrarea Consiliului județean Hunedoara, care administrează deja cu succes situl de la Sarmizegetusa Regia. Vizate sunt, în acest demers legislativ: Cetatea Costeşti (localitatea Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara), Cetatea Costeşti-Blidaru (localitatea Costeşti, comuna Orăştioara de Sus), Cetatea Luncani Piatra Roşie (localitatea Alunu, comuna Boşorod), Cetatea Băniţa (localitatea Băniţa, comuna Băniţa), Cetatea de la Căpâlna (localitatea Căpâlna, comuna Săsciori, judeţul Alba).
Conducerea Consiliului județean Hunedoara apreciază că votul unanim dat de camera superioară a Parlamentului arată că senatorii au înţeles importanţa demersului de transmitere în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. ”În contextul actual, încredinţarea administrării cetăţilor dacice către Consiliul Judeţean Hunedoara este cea mai bună soluţie, mai ales dacă ţinem cont de modelul de administrare, ca exemplu de bună practică, de la Sarmizegetusa Regia. Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să acceseze fonduri pentru efectuarea lucrărilor specifice de conservare şi restaurare, dar şi pentru susţinerea activităţilor de punere în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional. Ne exprimăm încrederea că deputaţii vor trata cu aceeaşi responsabilitate acest demers şi, în consecinţă, vor da un vot favorabil acestei propuneri legislative”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul județean Hunedoara.
Până la emiterea unei decizii în ceea ce privește modul de administrare al cetăților dacice din patrimoniul cultural UNESCO mai este necesar doar un vot favorabil pentru acest proiect de lege și la Camera Deputaților.