Studiul realizat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro arată că 29% dintre români își fac griji privind felul în care vor decurge planurile de călătorie. Germanii se stresează cel mai puțin (13% dintre respondenți) iar americanii au cele mai multe dubii (41% dintre participanții la studiu).
Planificarea unei vacanțe aduce mult entuziasm, dar se pare că pentru mulți dintre călători acesta dispare sau vine la pachet cu un set de griji referitoare la lucrurile care ar putea să nu se întâmple în concordanță cu așteptările.
Un motiv care pune țara noastră în fruntea clasamentului este acuratețea rezervărilor: 41% dintre români se întreabă în timpul unei călătorii dacă au făcut toate rezervările corect. Foarte aproape de noi au fost și respondenții din Suedia (40%), iar la polul opus se află participanții care provin din Germania (24%). Acest motiv este din ce în ce mai îngrijorător pe măsură ce crește vârsta celor intervievați, ajungând până la 52% dintre cei cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani.
Cele mai comune greșeli în planificarea călătoriilor și sfaturi pentru a le evita:
- Introducerea greșită a datelor de călătorie.
Mulți călători fac greșeli în timpul rezervării zborurilor sau a cazării introducând o altă lună din calendar. Cele mai comune erori sunt selectarea lunii iunie în locul lunii iulie (sau invers) sau introducerea numărului corespunzător lunii: luna a 6-a în locul lunii a 7-a (sau invers). Recomandăm verificarea multiplă a datelor selectate, sau chiar reverificarea de către o altă persoană înaintea efectuării plății, pentru că schimbarea ulterioară a datelor de călătorie pentru o cursă low-cost poate fi mai scumpă decât achiziționarea unui nou bilet.
- Introducerea greșită/incompletă a datelor de contact.
Schimbările de orar sunt frecvente mai ales în cazul călătoriilor cu avionul, iar acestea obișnuiesc să fie transmise prin SMS/mail tuturor călătorilor. Introducerea eronată a datelor de contact poate împiedica aflarea informațiilor privind cursele anulate sau reprogramate, ceea ce va afecta întreaga vacanță. Pe lângă reverificarea datelor introduse, o măsură preventivă poate fi verificarea cursei anterioare a unei aeronave, întrucât dacă au existat întârzieri în segmentele de zbor anterioare, sunt șanse ca acestea să impacteze următoarele curse. Puteți verifica acest lucru pe site-uri de monitorizare a curselor aeriene (un exemplu este https://www.flightradar24.com/).
- Introducerea greșită a segmentelor de zbor.
Mai ales în cazul biletelor pentru zboruri cu escală achiziționate separat, se întâmplă frecvent încurcarea segmentelor de zbor selectând greșit orașele de plecare sau destinație (pot fi selectate în ordine inversă) sau selectând datele greșite de zbor atunci când un segment de zbor are loc în timpul miezului nopții. Unii călători pot omite acest aspect și achiziționează biletul de zbor pentru o dată diferită de cea necesară (fie în ziua următoare, fie în cea precedentă). Din nou, este recomandată reverificarea datelor și orelor de zbor, pentru a evita neplăcerile.
- Nefolosirea unui segment de zbor.
În cazul nefolosirii unui segment de zbor, cele mai multe companii iau în calcul nefolosirea întregului lanț de călătorii care ar urma acelui segment, deci există posibilitatea revânzării locurilor respective. De exemplu, un zbor București – Amsterdam – Bangkok pentru care nu a fost folosit segmentul București – Amsterdam, va avea semnalată posibilitatea neapariției călătorului în segmentul Amsterdam – Bangkok. Desigur, compania va găsi o soluție pentru compensarea acestui lucru în cazul înregistrării pentru al doilea segment de zbor, dar aceste soluții pot include și replanificarea zborului respectiv, deci este recomandată semnalarea continuării călătoriei în acest caz, pentru a evita reorganizarea excursiilor.
Studiul a fost realizat pe datele colectate în 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.