Pentru Răzvan Adrian Negoi, Adrian Ned Neacșa, Florin Gheorghe Avram, Nicolae Serafim Reisz, Florian Darius Nicula, Andrei Emanuel Bejenaru, Valentin Marioane, Emanuel Grunță, Ștefan Emanuel Gheorghiu, Adrian Florin Constantin și Ariana Mârza, cu toții elevi ai primei clase de învățământ dual din structura Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, ziua de 21 octombrie 2019 va rămâne una de referință în istoria lor personală. Asta deoarece în această zi au intrat, pentru prima oară ca ”ucenici” în Atelierul Electromecanic de la Apa Serv Valea Jiului, agentul economic care și-a asumat misiunea pregătirii lor profesionale, în meseriile de mecanic, respectiv electromecanic, pregătire care se va derula în următorii 3 ani în care elevii vor învăța meserie de la cei mai buni profesioniști în domeniu din cadrul operatorului de apă și canal din Valea Jiului.
Pentru a-i primi pe primii ucenici, conducerea Apa Serv Vale Jiului le-a pregătit acestora o primă lecție deschisă, în care au primit și un echipament de lucru nou-nouț (cu pantofi speciali de protecție și halate albastre), pe care aceștia l-au îmbrăcat cu mândrie. În plus, ai au aflat de la ing. Florin Donisă (șeful Departamentului Exploatare al ASVJ) că, pe perioada desfășurării activității de practică vor avea un excelent tutore, în persoana ing. Florin Ciucur (șef al Serviciului Mecanic de la Apa Serv), dar și că împreună vor desluși nu doar o seamă de operații mecanice și electrice, ci vor învăța efectiv cum să utilizeze panoul cu scule, planșa tehnică, imaginația și cunoștințele de la orele de studiu teoretic, pentru a realiza prima lor lucrare tehnică. ”Noi ne-am gândit ca, la finalul acestei perioade de practică pe care o vor face la noi, să rămână cu o amintire de care să fie mândri. În acest sens, intenționăm să realizăm împreună o machetă funcțională, la scara 1:200, a unei stații de epurare. Toate componentele acesteia vor fi realizate de elevi, în atelierul în care vor face practica, astfel încât fiecare dintre ei va învăța efectiv meserie și va contribui, practic, la realizarea acestei machete”, a explicat Florin Donisa.
La prima lor oră de practică la Apa Serv, cei 12 elevi de la clasa de învățământ dual a Colegiului Tehnic ”C. Brâncuși” din Petrila au aflat că, în postura lor s-au aflat cu ani în urmă, mulți dintre cei care sunt astăzi componenți de bază ai echipei de la Apa Serv sau chiar membri ai echipei de management. „Exact ca ei, acum 23 de ani eram și eu aici, în aceleași bănci. Am plecat de la zero, am început ca muncitor, apoi mi-am, completat studiile la seral și am ajuns inginer, iar astăzi sunt șef serviciu în cadrul Apa Serv. Oricare dintre acești tineri care au ales să vină la noi pentru a învăța o meserie, pot avea în timp aceeași evoluție. Important e doar să le placă ce fac, să-și dorească să lucreze și să ”fure” meserie, deoarece aici, la Apa Serv, au cu cine și au de unde să învețe, iar noi ne implicăm să-i sprijinim, deoarece suntem interesați și credem că unii dintre ei pot deveni viitorul nostru”, spune ing. Florin Ciucur, șef al Serviciului Mecanic de la Apa Serv și tutorele desemnat de companie pentru a se ocupa de grupa de ucenici.
Alături de Florin Ciucur, Florin Donisa (șeful Departamentului Exploatare) și chiar Cristian Ionică (directorul general al Apa Serv) și-au amintit cu mare plăcere că și-au început cariera profesională la fel ca acești tineri, învățând meserie de la calfele acelor vremuri.
”Aștept de la voi să fiți încrezători și curioși, vreau să ne puneți întrebări despre tot ceea ce vă interesează, vreau să fiți activi în tot ce veți face, vreau să vă văd la fel de implicați ca oricare dintre colegii noștri. Pentru că, începând de astăzi, noi vă considerăm mai mult decât elevii noștri, ci colegii noștri. Pentru că am convingerea că după acești 3 ani de practică, măcar o parte dintre voi vor alege să rămână alături de noi, în echipa Apa Serv, ca angajați. Deocamdată, urmează să faceți aici practica în completarea cursurilor pe care le urmați, în cadrul școlii. Prin acest parteneriat, noi, împreună cu profesorii de la liceu, vă aducem o plusvaloare, pentru că aici veți completa cunoștințele voastre teoretice și veți învăța să le aplicați în profesia pe care v-ați ales-o. Iar asta va contribui la dezvoltarea voastră profesională și personală”, le-a spus tinerilor ucenici, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică.
Acest pe cât de interesant , pe atât de necesar proiect educațional, menit să contribuie la formarea unor viitori mecanici și electromecanici bine pregătiți încă de pe băncile școlii, vine ca urmare a unui fericit parteneriat încheiat între Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, Apa Serv Valea Jiului și Primăria orașului Petrila. Grație acestui parteneriat a fost posibilă atât înființarea clasei de învățământ dual de la liceul petrilean, așa cum tot datorită acestui parteneriat, elevii vor avea pe lângă oportunitatea de învăța o meserie, și o semnificativă bursă de studiu în cuantum de 500 de lei (200 de lei de la stat, 200 de lei de la agentul economic și 100 de lei de la Primărie). Prof. Cecilia Mitran, directorul Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila spune că demersurile pentru înființarea unei clase de învățământ dual au început încă de anul trecut. ”După întâlnirea cu consulul Germaniei, care avut loc la Petrila, noi ne-am exprimat dorința să realizăm o clasă de învățământ dual, convinși că un astfel de proiect poate fi unul de succes, atât pentru unitatea școlară, cât mai ales pentru elevi dornici să învețe o meserie și pentru agenții economici care se plâng de lipsa forței de muncă și care cred că ar trebui să se implice mai mult în acest gen de proiecte educaționale, în loc să se rezume la a se lamenta. Noi am reușit să formăm această clasă cu acești copii și suntem singura unitate școlară din Valea Jiului și printre puținele din jude, care avem o clasă de învățământ dual cu 3 specializări: mecanică, electromecanică și construcții. Am cerut sprijinul celor de la Apa Serv pentru acest proiect și trebuie să recunosc că este o surpriză extraordinar de plăcută implicarea acestora, de la directorul general și până la muncitori, în desăvârșirea demersului nostru care cred că va fi unul foarte bun”, a declarat prof. Cecilia Mitran.
Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică spune că, deși aceasta este prima clasă de elevi care vor face efectiv practică la Apa Serv, parteneriatul operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului cu unitățile de învățământ este mult mai larg. ”Noi am avut și avem foarte multe parteneriate educaționale cu școlile din toată Valea Jiului. Fie că vorbim de acțiuni ale noastre, de Școala Altfel sau de diverse proiecte școlare, foarte mulți elevi au fost oaspeții noștri la stațiile de tratate sau de epurare și, de fiecare dată, am constatat cu bucurie că interesul lor pentru munca noastră este unul semnificativ și constant. Din acest motiv, rămânem în continuare deschiși oricăror forme de colaborare cu școlile și chiar încurajăm cadrele didactice să vină cu propuneri de activități care să răspundă curiozității elevilor privind circuitul apei, protecția apelor și a mediului etc.”, mai spune Cristian Ionică. De altfel, interesant de remarcat este și faptul că, în bună parte, tinerii ucenici din prima serie de învățământ dual din Valea Jiului, se numără printre elevii care, în gimnaziu, au văzut deja ce presupune activitatea celor de la Apa Serv. Și poate că acest lucru a avut și un rol în alegerea lor de a se îndrepta către studiul profesional al unei meserii de mecanic sau electromecanic, într-o echipă de muncitori în care s-a demonstrat deja din generație în generație că ”meseria este brățară de aur” !