Respingerea de către Consiliul European a deschiderii negocierilor pentru Macedonia de Nord și Albania de aderare la Uniunea Europeană este o greșeală istorică, susține deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
Europarlamentarul UDMR a votat, joi, la Strasbourg, Rezoluția Parlamentului European (PE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania în care europarlamentarii critică decizia Consiliului European din 18 octombrie a.c.
În explicația sa de vot, Winkler arată că UDMR așteaptă de la noua Comisie o reevaluare și consolidare a politicii de lărgire. ”Dorim ca noua Comisie să faciliteze crearea unui nou consens politic care să cuprindă toate statele membre, incluzându-le pe cele din vestul Europei, care să elimine arbitrariul din deciziile Consiliului. UDMR dorește un consens politic animat de viziunea pe termen lung a unei UE care înglobează toate statele din Balcanii de Vest. (…) Decizia Consiliului reflectă adâncirea diviziunilor între statele membre din Vest și din Est, care compromit și politica de lărgire a UE în Balcani. Blocarea întreprinsă de grupul de state având în frunte Franța arată lipsa de viziune pe termen lung și a înțelegerii faptului că viitorul UE depinde și de garantarea stabilității în Balcani. Progresele recente din Macedonia de Nord și Albania sunt exemplul clar al faptului că strădania pentru o coexistență pașnică și pentru cooperare regională consolidează Europa, mai ales în contextul în care prin Brexit proiectul european face un istoric pas înapoi”, a afirmat parlamentarul european în explicația sa de vot transmisă PE.
De altfel, Iuliu Winkler își exprimă încrederea că acest blocaj din Consiliu va putea fi soluționat cât mai repede cu putință, în orice caz înainte de summit-ul UE – Balcanii de Vest programat pentru luna mai 2020, la Zagreb. ”Este pentru a treia oară când deschiderea negocierilor de aderare pentru cele două state este respinsă în Consiliul European în pofida sprijinului politic clar din partea Parlamentului European și a concluziilor Comisiei Europene care consideră că acestea sunt pregătite pentru a începe în mod formal procesul de aderare”, a declarat europarlamentarul la finalul sesiunii de vot.
În opinia sa, asemenea decizii egoiste și înguste ale Consiliului, similare cu amânarea repetată a aderării la României și Bulgarei la spațiul Schengen, sunt de natură să slăbească încrederea pe care cetățenii din estul Europei și din Balcani o arată UE. ”Mai mult, astfel de decizii afectează perspectivele pe termen mediu și lung ale tinerei generații din statele estice. Această decizie se adaugă unui șir destul de lung de decizii similare, care provoacă un profund sentiment de marginalizare în rândul tinerilor noștri, iar efectele sunt dramatice. Tinerii devin ținte vulnerabile în fața radicalizării sau preferă să emigreze în statele vestice, diminuând drastic capacitatea de creștere și prosperitate a statelor din estul Europei. Nu în ultimul rând, acest tip de decizie nu face altceva decât să slăbească proiectul european pentru câștiguri politice efemere ale unuia sau altuia dintre liderii statelor membre”, a conchis Iuliu Winkler.
Rezoluția a fost votată cu largă majoritate cu 412 voturi pentru, 136 împotrivă și 30 de abțineri.