Piesa lui Valeriu Butulescu ”Herghelia albastră” a ajuns și pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” de la Chișinău

În capitala Republicii Moldova s-a încheiat recent tradiţionala Reuniune a Teatrelor Naţionale Româneşti, un veritabil regal dramaturgic, cu spectacole ale teatrelor din Chișinău, Bălți, Cahul, București, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Sibiu și Vârșeț (Serbia). În cadrul ediției din acest an au fost prezentate spectacolele: ”Pomul Vieții” (Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău); ”Noii infractori” (Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București); ”Balul” și ”Perfect compus” (Teatrul Național ,,Radu Stanca” din Sibiu); ”Miroase a pradă” (Teatrul Național ,”Marin Sorescu” din Craiova); ”D`ale Carnavalului” (Teatrul Național din Târgul-Mureș); ”Herghelia” (Teatrul Muzical-Dramatic ,”B.P. Hașdeu” din Cahul); ”Retro” (Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți); ”Dansul Delhi” (Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași).

După cum poate ați observat, pe lista pieselor de teatru jucate pe scena acestui select eveniment teatral, se regăsește și piesa „Herghelia” a maestrului Valeriu Butulescu, o montare scenică după piesa originală ”Herghelia albastră”, în viziunea maestrului în artă Gheorghe Mândru și în interpretarea actorilor Teatrului ”B. P Hașdeu” din Cahul.

Piesa e scrisă în registrul teatrului absurd. Două personaje, creații ale fanteziei autorului, evadează de pe masa de lucru a acestuia și cer sprijinul autorităților de stat, pentru a-și obține identitatea și dreptul la existență independentă. Revolta personajelor împotriva Autorului nu reușește. Chiar dacă el este ucis conceptual de personajele răzvrătite, existența acestora se volatilizează în final. Absurdul acțiunii se pliază pe absurdul structurilor de stat, conturând fresca unui absurd existențial generalizat.

Piesa a avut premiera absolută pe scena Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani, pe 28 martie 2015, dar a cunoscut și numeroase reprezentații internaționale. Ea a fost tradusă și în limba greacă şi prezentată pe scena Teatrului „Alexandria Polichoros Art” din Atena, dar şi la Teatrul „Vafopouleio” din Salonic. De asemenea, în 2019, Herghelia albastră a fost montată de Teatrul „Apart” din Plovdiv şi prezentată sub genericul „Zilelor Teatrului Românesc” în programul „Plovdiv, capitală europeană a culturii”.