Muzeul Castelul Corvinilor, monument reprezentativ al județului Hunedoara, vizitat anul acesta de peste 350.000 de turiști, a intrat într-un amplu proces de reabilitare, derulat cu fonduri europene în valoare de aproape 22 milioane de lei, obținute de municipalitatea din Hunedoara în cadrul POR 2014-2020.
Începute efectiv în luna octombrie, lucrările de restaurare ale acestui monument istoric de clasa A se vor desfășura, potrivit contractului, pe perioada a 22 de luni, timp în care însă turiștii vor putea vizita în continuare acest obiectiv turistic. ”Am convenit împreună cu firma care va executa lucrările să desfășurăm această activitate în așa fel încât să nu afectăm circuitele de vizitare ale Muzeului Castelul Corvinilor, care va rămâne permanent deschis pentru public”, precizează Sorin Tincu, directorul Muzeului.
Acesta este de părere că lucrările de reabilitare și restaurare de la Castelul Corvinilor erau mai mult decât necesare, ele venind după lungi ”chinuri” într-un al 12-lea ceas pentru acest important monument istoric. Deși privit în ansamblu, Castelul de la Hunedoara nu pare a avea ”probleme tehnice”, o observație mai atentă scoate la iveală numeroase probleme, unele care pot pune în pericol însăși integritatea construcției. ”Sunt probleme serioase la acoperiș, care deși a fost reabilitat relativ recent, prezintă spărturi care crează probleme structurii de lemn a acestuia, dar și infiltrații pe ziduri și în interiorul Castelului. Pe undeva, constatăm cu o oarecare tristețe că lucrările de secol XIV și XV de la Castel s-au dovedit mai trainice decât cele de secol XX și XXI, ceea ce este cumva hilar. Vom interveni la reabilitarea acoperișului și sperăm că o vom face de data aceasta cu o garanție demnă de tehnologia secolului în care trăim”, arată Sorin Tincu.
Mai apoi, amplasarea zidurilor de fortificație direct pe stâncă a generat, în timp, apariția unor degradări importante precum alunecări de deplasări de ziduri sau fisuri, pe alocuri accentuate. Factorii de mediu au afectat la rândul lor Castelul, structurile de rezistență fiind șubrede ca urmare a îmbătrânirii materialelor din structura zidurilor, în special a mortarului de zidărie și rosturi, a cărămizii și chiar a blocurilor de piatră. Probleme majore sunt deja tot mai vizibile și la interior, unde au apărut fisuri ale pereților și tavanelor și chiar degradări ale unor componente de arhitectură specifice acestui monument istoric. Toate aceste probleme, dar și cele care probabil vor mai fi descoperite pe măsura execuției lucrărilor de restaurare, constituie tot atâtea provocări pentru cei care le vor executa, dar și pentru experții muzeului hunedorean care vor acorda asistență de specialitate muncitorilor.
Potrivit proiectului, intitulat ”Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – municipiul Hunedoara, județul Hunedoara”, lucrările de restaurare vor viza și reconstruirea unor spații funcționale și reabilitarea celor existente, pornind de la Sala Cavalerilor și Sala Dietei (primele obiective interioare care vor intra în reabilitare, acestea fiind alese deoarece pe perioada de iarnă numărul vizitatorilor este mai mic) și continuând cu toate celelalte: Turnul pictat, Bucătăria garnizoanei, Loggia Matia, Turnul Tezaur, Bastionul de tortură, Turnul de flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Turnul Capistano, Atelierele și locuința sudică din Aripa Zolyomi, Turnul pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul Alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată, Turnul ”Nu te teme”. ”Lucrările vor fi complexe, dar la finalul acestora Muzeul Castelul Corvinilor va fi nu doar repus în siguranță, ci și pus mai mult în valoare. Prin reconstruirea unor spații și scări interioare, inclusiv reconstruirea unor etaje, va crește și numărul spațiilor de vizitare, dar vom putea asigura și un circuit interior complet fără a necesita, așa cum se întâmplă acum, o trecere prin curtea castelului, de la o aripă a acestuia la alta. În plus, lucrările de restaurare vor viza și o serie de piese de valoare culturală, cum sunt, spre exemplu, o serie de fresce de secol XVI-XVII care astăzi fie sunt acoperite de tencuială, fie sunt grav afectate de intemperii. Ceea ce ne propunem este ca, în paralel cu aceste lucrări, să reușim să achiziționăm și piese de mobilier, accesorii și exponate cu valoare istorică, prin care spațiile Castelului să devină și mai atractive pentru vizitatori”, mai spune directorul MCC, Sorin Tincu. Relevant, în acest sens, este și faptul că în cadrul acestui proiect european, este cuprinsă și amenajarea unui spațiu expozițional destinat ilustrării habitatului nobiliar transilvănean, în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea și al XVII-lea.
Odată cu finalizarea acestor ample lucrări de restaurare a Castelului Corvinilor, curatorii Muzeului speră că interesul turiștilor pentru acest monument istoric emblematic, care constituie cel mai mare edificiu de arhitectură gotică din România și unul dintre cele mai impozante din Estul Europei, să fie și el unul ascendent. Pentru acest lucru însă, directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu este de părere că e nevoie de mai multă implicare din partea factorilor responsabili de la nivel administrativ, atât pentru promovarea acestui obiectiv (care, în paranteză fie spus, încă lipsește inexplicabil de pe clipurile de promovare turistică ale României) cât și pentru conceperea unor circuite turistice hunedorene complexe dar profesioniste, care să aducă județul Hunedoara acolo unde îi este locul, corespunzător statutului său de deținător al celor mai multe, mai diverse și emblematice obiective de interes turistic din România.
Foto: Sergiu Vințan