Ultima rectificare bugetară operată de Guvernul social-democrat al Vioricăi Dăncilă a adus administrației locale de la Uricani 2.000.000 de lei în plus la Bugetul local din 2019, după ce la prima rectificare de toamnă, localitatea părea să fi fost uitată de Guvern.
Banii primiți sunt în opinia primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, bineveniți, chiar dacă nevoile comunității locale sunt mult mai mari. ”Sigur că ne-ar fi prins bine și m ai mulți bani dar, e o vorbă care spune că orice leu primit e binevenit, așa că ne bucurăm că ne-au fost alocați acești bani, cu care vom scăpa de grija cofinanțării proiectelor europene care se derulează acum pe raza orașului Uricani”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta spune că, potrivit deciziei adoptate de Consiliul local la inițiativa sa, cei 2.000.000 de lei care au intrat în visteria orașului Uricani în această lună vor fi utilizați, în exclusivitate, pentru cofinanțarea proiectelor europene aflate în curs de execuție pe raza orașului Uricani. Proiecte de investiții majore care nu sunt deloc puține și care au transformat aproape fiecare colț al orașului într-un adevărat șantier.
Într-o succintă trecere în revistă a acestor investiții, primarul orașului Uricani ne spune că, așla cum se poate vedea cu ochiul liber în oraș, se lucrează în ritm intens la reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, mai ales din ”orașul vechi”. Primarul Buhăescu explică faptul că investițiile de la blocuri sunt realizate pe două loturi distincte, primul cuprinzând 7 blocuri ce urmează a fi reabilitate, iar cel de-al doilea încă 6 blocuri. ”Aceasta este probabil una dintre cele mai importante investiții derulate în ultimii ani în orașul nostru și cred că una așteptată de foarte mulți cetățeni. Cert este că în această primă etapă de investiții în reabilitarea blocurilor, avem 13 blocuri care vor beneficia de investiții semnificative, realizate cu bani europeni. Investițiile cuprind refacerea acoperișurilor și a fațadelor, dar și o serie de lucrări în reabilitarea rețelelor de energie, de apă și canalizare, acolo unde este cazul”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Deja, la unele blocuri lucrările se apropie de finalizare, iar schimbarea la față a aspectului acestor clădiri, dar și aspectul urbanistic general al orașului Uricani, sunt cât se poate de evidente.
Un alt proiect de investiții major din orașul Uricani, absolut necesar, este cel derulat prin intermediul Apa Serv Valea Jiului, proiect prin care este reabilitată și chiar extinsă rețeaua publică de apă și canalizare a orașului Uricani, aceste investiții vizând de asemenea și modernizarea stației de epurare a apelor uzate de la Uricani. Proiectul, realizat din fonduri europene, fără de care o astfel de investiție ar fi fost în mod evident imposibilă, impune însă și o contribuție locală de circa 6 milioane de lei pentru autoritățile locale, sumă din care o cotă de 50% trebuie achitată anul acesta.
Printre multe alte obiective care vizează îmbunătățirea imaginii urbanistice a orașului Uricani, dar și creșterea confortului cetățenilor și asigurarea unui mediu adecvat pentru petrecerea timpului liber, unul dintre cele mai frumoase proiecte realizate de primarul Dănuț Buhăescu și echipa acestuia din cadrul Primăriei este cel care vizează reabilitarea falezei Jiului de Vest, între cele două poduri din zona centrală a orașului. ”Proiectul privind regenerarea urbană, pe care-l realizăm în ”orașul nou”, pe faleza Jiului, de la Poștă și până la blocul 13, prinde și el tot mai mult contur și oamenii încep să vadă aievea care este viziunea pe care am avut-o noi în transformarea acestei faleze într-un loc de promenadă și agrement așa cum se mai găsesc poate doar în marile stațiuni turistice. Este tot un proiect realizat pe fonduri europene, al cărui impact pozitiv se va resimți imediat după finalizarea lucrărilor”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Și acest proiect, dar și încă multe altele, face parte din Strategia administrației publice locale din orașul Uricani de a transforma această localitate în ceea ce merită și ceea ce trebuie să devină: o adevărate poartă de intrare în Parcul Național Retezat și, implicit, o destinație pentru turiștii din țară și din toată lumea.
Tot în acest cadru se înscrie și un alt reper de investiții pentru care Primăria Uricani a reușit să acceseze fonduri europene pentru implementare. Este vorba despre proiectul care vizează demolarea fostului sediu al Minei de la Valea de Brazi și transformarea întregului perimetru al acesteia într-o elegantă zonă de picnic și de agrement.
”Toate aceste proiecte europene, aflate în diverse stadii de implementare, înseamnă foarte mulți bani investiți în comunitatea noastră, bani pe bare nu trebuie să-i returnăm. Desigur, pentru a pune în aplicare aceste proiecte, Primăria are obligația unei cote de cofinanțare care, chiar dacă procentual este una mică, în termeni financiari înseamnă destul de mulți bani. De aceea spun și cred cu convingere că fondurile pe care le-am primit, pe ultima sută de metri, din partea guvernului social-democrat sunt o adevărată ”gură de oxigen” pentru bugetul orașului Uricani. Eu sper acum că și noul Guvern se va apleca asupra problemelor orașului nostru și ne va susține să implementăm și alte proiecte europene pe care noi deja le avem în pregătire. Dar, ce va fi, vom mai vedea, iar ceea ce este, deja poate toată lumea să vadă cu ochiul liber”, a mai declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Dincolo de toate aceste investiții majore, primarul orașului Uricani ia în calcul ca o parte din banii de care dispune administrația locală de la Uricani pe acest final de an 2019, să fie utilizați și pentru achiziția unui utilaj multifuncțional, cu care Primăria să poată realiza diverse lucrări edilitare executate în regie proprie și care să poată fi utilizat, pe perioada iernii, inclusiv pentru asigurarea serviciilor de deszăpezire. ”Este vorba despre o autoutilitară pentru care, deși Primăria are prevăzută o astfel de achiziție în cadrul unui proiect european, ne gândim să o achiziționăm acum integral, urând să recuperăm ulterior partea de contribuție europeană pentru aceasta. Cred că această autoutilitară ne poate fi de un real folos în această iarnă, pentru că vom putea face mult mai bine lucrări de deszăpezite pe diferite străzi și alei unde utilajele mari nu pot acționa eficient sau chiar nu pot pătrunde”, arată primarul Buhăescu.
În concluzie, cert este că dacă eficiența unei administrații publice locale se măsoară și în modul chibzuit de cheltuire al banului public și de utilizare a resurselor europene pentru finanțarea obiectivelor de investiții edilitare, atunci Primăria orașului Uricani deține o poziție de top în regiunea de Vest a României.