În ultima perioadă, haite de câini fără stăpân au fost semnalate din nou, în foarte multe dintre localitățile județului Hunedoara, iar numărul acestora ar putea crește în continuare, având în vedere că, de o bună bucată de vreme, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară constituită la nivelul județului pentru gestionarea acestei situații este, practic, nefuncțională.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că situația a fost luată în discuție inclusiv în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce la Brad câinii vagabonzi au atacat turme de oi, iar la Călan s-au semnalat situații în care câinii maidanezi au mâncat găinile din gospodăriile oamenilor. Mai mult, în cadrul CJSU, inspectorul școlar general al județului Hunedoara, Maria Ștefănie a atras atenția că există și un pericol ce trebuie luat în seamă, legat de posibile situații ca, mai ales la ceas de seară, haitele de câini vagabonzi să atace copiii care pleacă de școală spre casă.
”Este o situație gravă, ce tinde să devină una dramatică. Ea vine pe fondul unor probleme de ordin legislativ, după ce Curtea de Conturi a decis, în urma unei reclamații făcute de mai multe asociații de protecție a animalelor că finanțarea serviciului de ecarisaj constituit de autoritățile locale și județene nu poate fi finanțată de Consiliul județean. Am înțeles că în lege e prevăzut că responsabilitatea finanțării unor astfel de activități cade în sarcina autorităților locale, nu și a celor județene. În consecință, Curtea de Conturi ne-a obligat să oprim finanțarea activității ADI care se ocupa de această activitate și noi a trebuit să respectăm această decizie”, a declarat Costel Avram.
Cum însă peste 80% din activitatea Centrului județean de gestionare a situației câinilor fără stăpân era finanțată din bugetul CJH, odată cu sistarea finanțării, activitatea acestuia a devenit practic imposibil de gestionat. Acum, responsabilitatea constituirii de servicii specializate în gestionarea acestei probleme revine exclusiv autorităților locale, care au obligația să găsească o soluție. ”Am înțeles că deja au fost discuții și în Valea Jiului, și la Deva, Hunedoara, Brad dar și în alte zone din județ, unde primarii vor să înființeze centre locale. Sper că vor reuși cât mai repede acest lucru. În ceea ce privește Consiliul județean Hunedoara, noi suntem dispuși să susținem activitățile de acest fel, așa cum am făcut-o și până acum, doar că trebuie rezolvată în Parlament chestiunea legislativă care ne blochează, în acest moment, să putem da bani pentru acest gen de servicii publice”, a mai spus Costel Avram.
Cert este că pentru această problemă trebuie găsită rapid o soluție, pentru că atât animalele abandonate pe străzi au de suferit, iar pe fondul înmulțirii lor excesive și a creșterii agresivității, pot apărea situații care să pună în pericol integritatea oamenilor